Елизабет Хики: "Нарисуваната целувка"

  • Сподели:
Елизабет Хики: "Нарисуваната целувка"

"Нарисуваната целувка" от издателство "Кръг"

Авторката Елизабет Хики разказва увлекателната историята, скрита зад най-известната картина на виенски художник Густав Климт "Целувката". Разкрива страстната любовна история между него и вечната му муза – Емилие Фльоге.

През 1944-та Емилие Фльоге живее с племенницата си в малка къща в провинцията, след като е избягала от Виена заради нацистите. Рисунките на Густав Климт на жени, които той познава, обича и рисува, а често и трите едновременно, са единственото, което е успяла да запази от предишния си живот. Те освобождават спомени от миналото...

През 1886 г. Виена е град на бохемски кафенета, големи оперни театри и процъфтяваща артистична общност. Тук 12-годишната Емилие среща за първи път противоречивия либертарианец, художника Густав Климт, нает от баща й, за да й дава уроци по рисуване.

Климт разкрива пред нея свят на разпуснати художници, безразсъдни модели и декадентско висше общество. Свят, който едновременно я ужасява и вдъхновява.

"Нарисуваната целувка" проследява историята на Емилие, как тя израства и разцъфва от наивно младо момиче до един от най-желаните модели в Европа и най-вече до любим модел и любовница на Густав Климт.

Провокативна любовна история, която оживява културните среди на Виена, "Нарисуваната целувка" е толкова завладяваща, колкото и самата творба на Климт.

С този роман Елизабет Хики създава човек от плът и кръв от малкото факти, с които разполага за живота на Емилие Фльоге. Бохемската атмосфера от предвоенния виенски период е предадена автентично и живо. Героите оживяват от страниците.

За автора

Самата Хики е родена през 1971-ва в Луисвил, Кентъки. Завършила е Columbia university, USA и живее със семейството си в Портланд.

Елизабет Хики: "Нарисуваната целувка"

Преди година за първи път на български език издателство "Кръг" представи на българските читатели книгата "Нарисуваната целувка".

Книгата пожъна изключителен успех и бързо стана една от любимите на читателите. Това е и причината от "Кръг" да реагират на големия интерес с ново луксозно издание на "Нарисуваната целувка" с твърди корици.

Този път дизайнът е дело на Стоян Атанасов. Майсторският превод на текста отново е на Маргарита Терзиева.