Ержи Кертес: "Пантера: В плен на снежния глобус"

  • Сподели:
Ержи Кертес: "Пантера: В плен на снежния глобус"

"Пантера: В плен на снежния глобус" от издателство "Емас"  

Кое дете не се е запитало какво да прави през идващата ваканция? И кое не си е пожелало да преживее най-вълнуващото си приключение в живота?

Не правят изключение героите на унгарската писателка Ержи Кертес – шестима шестокласници. И съдбата им поднася на тепсия вълнуваща възможност: в залата на местния културен дом се организира обучение по катерене.

Още в един от първите дни децата намират залата променена – изнесена е стената, а на нейно място стои макет на планината Пантера, наскоро открита от географите. Наречена е така поради формата си на глава на животното с отворена паст. А над нея се спуска огромна стъклена сфера и я затваря като похлупак.

Още преди децата да успеят да се учудят, треньорът Джони и неговата асистентка, красивата Лавиния, затварят вратата и с помощта на инсталирания странен уред ги смаляват до миниатюрни размери. Уредът се оказва неизвестно дотогава изобретение – размеромодулатор.

И от този момент приключението на жадните за преживявания шестокласници се превръща в изпитание с неизвестен край. Защото планината се оказва истинска – със сняг и лед, и диви животни. И децата трябва да я опишат и картотекират, както и да открият залежите на скъпоценни камъни. Рискувайки живота си.

За щастие отвън затворената врата е останало едно от децата – Ноеми. Просто ѝ се е наложило да отиде до тоалетната. И наистина е за щастие, защото историята взема друг ход благодарение на нейната намеса – свързана с много спиращи дъха обрати и ситуации.

"Пантера: В плен на снежния глобус" е вълнуващ съвременен приключенски роман за деца на 9-12-годишна възраст. Децата от тази възрастова група вече четат бързо и уверено, а мнозина направо "поглъщат" романите.

Тези деца все още са чувствителни за магията, за приказното, но вече жадуват за истински приключения, драматично действие, където всичко има залог. Книгата на Ержи Кертес отговаря на всичко това.

За автора

Ержи Кертес завършва специалност психология в Будапещенския университет. С писане на приказки започва да се занимава след раждането на децата си. През 2017 г. печели наградата Детски автор на годината за 2016 година, присъдена ѝ от журито на HUBBY, унгарската секция на IBBY (Международен съвет по детска и юношеска литература).

През 2015 г. заедно с илюстраторката Юлиана Каса печелят второ място на конкурса за писатели и илюстратори "Аранвацкор", както и специалната награда на издателство "Пагон".