Гергана Стоянова: "Рибки мренки"

  • Сподели:
Гергана Стоянова: "Рибки мренки"

"Рибки мренки" от издателство "Либра скорп":

Когато не може с усмивка, на ход е тънката ирония – това е послевкусът от усмихнатите разкази на Гергана Стоянова в първата й книга „Рибки мренки“. Много морска, но и много човешка, в тази книга авторката ни предлага любопитни сюжети, разказани с женска деликатност. И с лека усмивка – нейната присъда над нещата, които не бихме искали да ни се случват. Също така и нейното усещане за неща, които бихме искали да ни се случат.

Три есета и петнадесет разказа, в които животът се върти около морето и любовта – във всевъзможни нейни измерения. Изключенията, потвърждаващи семейните норми, превратностите на съдбата, големи ли са грешките, които правим, дали нещо ще се промени, когато се обърка и пренареди отново – това са вечно повтарящите се ситуации при всеки един от нас, с които ни се налага да се справяме ежедневно.

"Припознах себе си!", "Намерих отговора, който дълго търсех", "Случи ми се някога, и само ако знаех края..." – това споделят първите читатели на сборника с разкази "Рибки мренки". Хубавото е, че в тях краят е известен, и той е винаги добър и потънал в смях. Трите есета в добавка са своеобразно обяснение в любов към Бургас, родния град на авторката. Бургас такъв, какъвто го вижда роденият в него артист.

Селекцията на текстовете е на поета Ваньо Вълчев (не може да не помните песните на Тончо Русев по негови текстове "Огън от любов", "Телефонна любов" и много други...), който е и редактор на книгата. Сборникът, съставен по пандемично време, е копнеж по живия контакт с хората и носталгия по случването на живота в реално време.

За Гергана Стоянова:

Родената в Бургас Гергана Стоянова е журналист и специалист по връзки с обществеността. В момента е медиен анализатор в мултинационална компания и живее в София. К

ато редактор на списание "Акцент Бургас" публикува в него есетата си, посветени на града. Разказът й "Всяка една божа сутрин", който печели втора награда на фондация "Буквите" в конкурса "Вятърничави истории", е публикуван в Алманах "Нова българска литература - хумор и сатира" през 2017 г., а награденият в "Никулденски конкурс за рибарска история" на "Gramofona.com" разказ "Риби мренки" е включен в "Литературен алманах Бургас" за 2019 г. Освен тях, разказът й "Най-мъжката риба" също е награден в конкурса на "Gramofona.com" - през 2017 г.

Авторката е литературно откритие на поета и редактор Ваньо Вълчев, след като той й дава награда в "Никулденски конкурс за рибарска история", в който тя участва инкогнито и на шега. Познанството на двамата датира от преди четвърт век, когато Ваньо Вълчев е автор на нейно предаване по едно от първите бургаски радиа. Гергана Стоянова продължава да пише все по-смешно и все по-посветено на града, морето и любовта.