Игра "Книга за всеки ден"

  • Сподели:
Игра "Книга за всеки ден"

Точно преди една година, в Деня на народните будители, създадохме специалната рубрика "Нови книги". И, както се полага за рожден ден, ще има подаръци - за всички вас, обичащи книгите! 

През изминалите 366 дни ви представихме 346 нови издания от 28 издателства. Всяка добра книга е будител и заедно с издателствата, с които си партнираме, се стараем да ви представим ново заглавие всеки ден.

Как да се включите в играта "Книга за всеки ден":

1. Разгледайте книгите, които ви представихме през изминалата година тук.

2. Изберете най-интересната и споделете заглавието й като коментар тук или на страницата ни във Фейсбук под корицата на Книга на деня.

3. Всеки ден един от вас ще печели книга на деня. Може да участвате в играта всеки ден за всяка нова книга! 

Игра "Книга за всеки ден"

Не е необходимо да ти се случват невероятни приключения, за да бъде животът ти интересен! Всеки един ден може да е забавен и приятен – макар да си е ден като ден.

Вижте мишлето!Цялата му седмица е изпълнена с простички, но весели занимания.

"Седмицата на мишлето" е успокояваща и мила серия книжки, създадена специално за най-малките деца. Какво прави мишлето в петък? Разкрасява се! И още как!

Книга за 10 ноември печели Rodinka Vasileva

Игра "Книга за всеки ден"

"Хубав квартал" е завладяващ роман за съдбата на две семейства от идилично предградие някъде в Северна Каролина. Събитията, които ги разтърсват, се случват в рамките на едно лято и променят безвъзвратно живота им.

Това е епична по своя обхват драма, написана много интелигентно от една от най-добрите американски авторки.

Книга за 11 ноември печели Стела Михова

Игра "Книга за всеки ден"

В "Танцуващите мечки" Витолд Шабловски ни разказва истински истории за тоталитарна абстиненция.

"Като видят човек – изправят се на задни лапи и за­почват да се поклащат от ляво надясно. Все едно про­сят – както някога – хляб, бонбон, глътка бира, ласка, освобождаване от болката. Болката, която отдавна вече ни­кой не им причинява."

Полският репортер и писател Витолд Шабловски обикаля България, среща се с бившите мечкадари и с природозащитниците, работили по "спасяването" на животните, посещава и самите тях в парка им край Белица.

И открива необикновени паралели между обърканото поведение на безсловесните и вижданията на предишните им собственици, които също живеят в привидната "свобода" на младата демокрация, но таят носталгия по стария строй.

Откъс

Книга за 12 ноември печели Velichka Zaharieva

Игра "Книга за всеки ден"

"Моите красиви рога" е носител на наградата "Бисерче вълшебно" за 2017г. – категория "Мечтатели".

Еленът Вундаба си има само един рог, но пък как се смеят очите му, когато говори! Ами домът му? Там расте най-вкусната деликатесна трева, а след дъжд блещука локва, в която може да се оглеждаш с дни. Компания му правят мълчалива калинка и една уплашена лястовичка със смело сърце.

Но какво ли ще се случи, когато крехкият му свят се пропука… Ще намери ли сили да повярва, че всяко нещо в живота – и сладко, и горчиво – винаги се случва с цел?

Книга за 12 ноември печели Ева Милева

Игра "Книга за всеки ден"

"Уважавай себе си" ни въвежда в един от най-големите парадокси и стресови фактори на нашето време: как да балансираме между нуждите на останалите и собствените си нужди, как да даваме и да получаваме.

Като съчетава мъдростта на Изтока и Запада с истории от реалния живот и богат набор от техники, книгата разкрива най-наложилите се митове относно даването – полуистини, които ни пречат да живеем живот, изпълнен с възможности и страст.

Книга за 13 ноември печели Rositsa Taleva

Игра "Книга за всеки ден"

Кралица Виктория – жената, дала име на епоха. Шейсет и четири години на върха на Британската империя – време, белязано от бурно индустриално развитие, военни победи, културен разцвет.

Време, дало на света нови стилове, велики творци, знаменателни политици. Време – епоха. Времето на кралица Виктория, влязло в историята като Викторианската епоха.

Коя е владетелката, въвела Великобритания в ХХ век? Коя е жената, спечелила сърцата на милиони? На какво се дължи нейната популярност? Както нерядко се случва – всичко започва със случайно стечение на обстоятелствата...

Кралица Виктория – жената, дала име на епоха. Шейсет и четири години на върха на Британската империя – време, белязано от бурно индустриално развитие, военни победи, културен разцвет.

Време, дало на света нови стилове, велики творци, знаменателни политици. Време – епоха. Времето на кралица Виктория, влязло в историята като Викторианската епоха.

Коя е владетелката, въвела Великобритания в ХХ век? Коя е жената, спечелила сърцата на милиони? На какво се дължи нейната популярност? Както нерядко се случва – всичко започва със случайно стечение на обстоятелствата...

Книга за 15 ноември печели Eli Toleva

Игра "Книга за всеки ден"

Написан на ръба на бръснача, в постоянно напрежение, дълбокият и халюциниращ роман "Дръж здраво венеца си" на Яник Енел е истински фойерверк от тъмен поетизъм и литературен плам.

"В този лъжовен свят истината е принудена да се крие вдън горите като подплашен бял елен" – това е осъзнал в навечерието на петдесетата си годишнина Жан Дешел, чийто живот оттук нататък е посветен на търсенето на тази истина чрез книгите и филмите, които го обсебват, чрез имената на автори и герои, които се смесват и образуват нови взаимовръзки и смисли в "тайнствено порестата вътрешност" на главата му.

Книга за 16 ноември печели Елена Динева

Игра "Книга за всеки ден"

Сюжетните нишки на "Тигър" – тази многопластова творба на Поли Кларк, образуват чудат пъзел, досущ като шарките на царствения повелител. Няколко души пресичат съдбите си с тази на тигъра в магично разказаната история.

В наши дни в резерват в далечния руски север бродят тигри, които носят в себе си силата и мощта на природата. Пътят на едно животно, предопределено да бъде истински цар в дивото, за жалост, стига до клетка, далеч от родния лес. Този обрат обаче не е белязан от поражение, защото Луна попада на хора, които ще бъдат спасители на бъдещето и потомството й.

Книга за 18 ноември печели Desislava Dovramadjieva

Игра "Книга за всеки ден"

Почитателите на заплетените детективски романи и преливането на художествена измислица в реални истории вече могат да се насладят на романа "Чатъртън" от Питър Акройд. Това е най-новото заглавие в каталога на издателство "Парадокс", което предлага на читателя шеметно действие в света на един гениален поет-мистификатор от XVIII век.

В този забележителен роман Питър Акройд "разследва" смъртта на Томас Чатъртън, чийто живот приключва при мистериозни обстоятелства. Едва след смъртта си Чатъртън е разкрит като автор на редица известни и основополагащи "средновековни" стихотворения, за които приживе е твърдял, че са били открити от него.

Книга за 18 ноември печели Neli Stoyanova

Игра "Книга за всеки ден"

"Дума срещу дума"

"Този заплетен психологически трилър изследва крайностите, до които хората стигат, за да скрият лъжа... читателите ще бъдат възнаградени със сюжет, спиращ дъха. Това е една въздействаща история с напрежение и шокиращи обрати... и с предателство."
― Publishers Weekly

Докъде си готов да стигнеш, за да скриеш лъжите си? През лятото на 1999 г. Кит и Лора пътуват до фестивал в Корнуол, за да наблюдават пълно слънчево затъмнение. Кит е преследвач на затъмнения, а Лора никога преди не е виждала явлението.

Млади и влюбени, те са сигурни, че това ще е първото от многото, които ще споделят. Но в приглушените моменти след преминаването на сянката се случва нещо, което променя живота им завинаги.

Книга за 19 ноември печели Яница Димова

Игра "Книга за всеки ден"

Призната от критици по целия свят и сравнявана с творбите на Кафка, "Вегетарианката" е мрачно-алогичен разказ за властта, манията и борбата на една жена с оковите на насилието извън и вътре в себе си.

Красив и непокорен роман за бунта, табутата, насилието и еротизма, както и за необикновената метаморфоза на душата.

Преди да започнат кошмарите, животът на Йонгхе и съпруга ѝ е обикновен и до голяма степен предвидим. Но сънищата – натрапчиви картини с кръв и жестокост – я измъчват и в крайна сметка я принуждават да се откаже от консумирането на месо. Този малък акт на независимост поставя край на обикновения семеен живот и начало на гротескни събития.

Книга за 20 ноември печели Жанета Иванова

Игра "Книга за всеки ден"

"Големите митове за интимните взаимоотношения" е структурирана около демистифицирането на измислиците и стереотипите, които доминират в популярното разбиране за любовта.

Разчитайки на най-новите изследвания и използвайки емпирични изследователски данни, тази книга очертава, анализира и оборва някои от най-упоритите погрешни разбирания чрез изследването на техния произход и развитие.

Матю Джонсън обсъжда актуалните изследвания по теми като привличането, секса, любовта, срещите в интернет и силната любовна мъка, насърчавайки критично мислене за науката за интимните отношения. 

10 мита за интимните отношения

Книга за 21 ноември печели Alexandra Katmarova

Игра "Книга за всеки ден"

"Любовниците на Юстиция" е шарена литературна мозайка, разположена насред галицийската действителност, в която с ирония и хумор се преплитат пикаресковият романен стил, детективски загадки и реални исторически събития.

С виртуозни композиционни и стилистични похвати Юрий Андрухович описва осемте различни истории и ги събира в един завършен литературен продукт. Последната половинка остава за любопитството на читателя.

Книга за 22 ноември печели Rozalina Stefanova

Игра "Книга за всеки ден"

"Образована" е разказ за борбата да се изградиш като личност. Това е история за жестоката семейна лоялност и мъката, която идва с прекъсването на връзките с най-близките.

Със силната проницателност, която отличава всички велики писатели, Уестоувър претворява необикновения си опит в уникална история за съзряването. В разказ за същността на образованието и възможностите, които дава то – перспективата да погледнеш на живота с нови очи и волята да го промениш.

Книга за 23 ноември печели Yana Panteleeva

Игра "Книга за всеки ден"

"А след тях и децата им" печели най-престижната френска награда за литература – "Гонкур" за 2018 г. и получава признанието на българските журита, които му присъдиха "Гонкур в България" за 2019 г.

Сюжетът на творбата акцентира върху ролята на деиндустриализацията на Франция, довела до колапса на работническата класа и изпитанията, на които е подложено поколението от края на 70-те, към което принадлежи и самият Никола Матийо.

Работниците за първи път се оказват безработни и непотребни за обществото в зората на 90-те, а децата, които трябва да изхранват, израстват на улицата в обстановка на безвремие, безперспективност и шокиращ за възрастта им цинизъм.

Книга за 24 ноември печели Анелия Светлинова

Игра "Книга за всеки ден"

"Епопея на забравените" е сред емблематичните творби на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Тя заема важна роля във формирането на представата в българското общество за историческите събития и личности от епохата на Възраждането.

Но посланията, съдържащи се в 12-те оди звучат все по-актуално и днес ­­– почти 140 години след написването им.

Книга за 1 ноември печели Йоана Гайдарова

Игра "Книга за всеки ден"

"Оплети и разплитай" е роман за умните деца, но и за възрастните, които обичат хубавата детска литература. Книга, в която има много ритъм, плътност и пищност.

Можеш да я четеш изречение по изречение или да я изгълташ наведнъж. Може да я отгръщаш и да си я припомняш много пъти. Можеш да се разпознаеш в образите, във фантазиите и в ситуациите. Както всяка добра книга, така и "Оплети и разплитай" говори за най-големите неща в живота и смъртта, като разказва семейна история.

Книга за 2 ноември печели Dobri Mandajiev

Игра "Книга за всеки ден"

"Дългият път" на Дейвид Балдачи е първа част от новата му поредица за Атли Пайн.

Детството на специален агент Атли Пайн е белязано от трагедия. Преди трийсет години нейната близначка е отвлечена. Няма ден, в който Атли да не се измъчва от мисълта какво се е случило с нея. Затова постъпва във ФБР – да преследва чудовища като похитителя на сестра ѝ.

Книга за 3 ноември печели Анелия Атанасова

Игра "Книга за всеки ден"

"Жената днес" навърши 75 години. Днес е достолепна дама, но все още младежки жизнена, с остър ум и перо, с натрупани опит и мъдрост, които й дават право да пише мемоари.

Събрахме 75 текста от някои от най-добрите ни авторки, публикувани на страниците на списанието през новото хилядолетие. Истории от и за женското сърце, от и за женската душа. По вечните женски теми – любовта, обичта, секса, брака, децата, раздялата, ревността, изневярата, насилието, свободата, парите, остаряването…

Кръстихме я "Ябълка на разбора", защото ябълката е плодът на познанието. На търсенето и откриването – на истини, мъдрост, радост и печал. Вярваме, че искрените изповеди в този сборник ще ви развълнуват и ще откриете нещо ценно за себе си.

Повече за книгата

Книга за 4 ноември печели Desislava Chausheva

Игра "Книга за всеки ден"

Десетилетия наред милионите почитатели на Маргарет Мичъл живееха с мисълта, че "Отнесени от вихъра" е нейната единствена запазена творба.

Едно сензационно разкритие в средата на 90-те години обаче хвърли всички тях в изумление и екстаз – бе открит друг неин художествен текст, по чудо запазен и спасен от собствената повеля на Мичъл всичко, писано от нея, да бъде унищожено след смъртта ѝ.

"Изчезналият Лейсън" е изключително важна книга за онези, които желаят да вникнат в творчеството на Маргарет Мичъл и да я опознаят по-добре. Тя написва кратката новела само за месец, още ненавършила 16 години.

Книга за 5 ноември печели Петя Нанчева П.

Игра "Книга за всеки ден"

"Момчето в снега" крие зловещи тайни. Възрастен мъж кара по отдалечен път през заснежените норвежки планини. Внезапно фаровете му улавят фигура на животно и той едва овладява автомобила, преди да го е прегазил.

След като се отърсва от първоначалния шок, мъжът не вярва на очите си – пред него не стои животно, а премръзнало и изплашено до смърт малко момче с еленови рога, здраво прикрепени за главата.

Четиринайсет години по-късно в близко планинско езеро откриват тяло на млада жена, облечена като балерина, а на брега статив с камера сочи към местопрестъплението. Съвсем скоро последват още три убийства и всеки път извършителят оставя специфична следа – покана към инспектор Холгер Мунк и неговата колежка Миа Крюгер за смъртоносна игра.

Книга за 6 ноември печели Anastas Djidjov

Игра "Книга за всеки ден"

Творческият живот няма крайна точка. Той не е линия, а крива. Така че открий
ежедневната си рутина, защото днес е единственият ден, който има значение. Прекъсни връзката със света, за да се свържеш със себе си – понякога е достатъчно само да превключиш на самолетен режим.

Излизай навън и се разхождай. Обръщай внимание на какво обръщаш внимание. Тревожи се по-малко за правенето на нещата повече за стойността на това, което правиш.

Вместо да се фокусираш върху оставянето на свой отпечатък, работи за това да оставиш нещата по-добри, отколкото си ги намерил. "Продължавай напред" е за всеки, който се опитва да води смислен и продуктивен живот.

Книга за 7 ноември печели Sofka Rangelova

Игра "Книга за всеки ден"

"Силфите" е вълшебна приказка за деца и за юноши. Читателят ще опознае тайния и невидим свят, който ни заобикаля. Магията оживява в чудни образи и приключения. Защото четенето на книги има значение.

Тази детска книга не е като познатите заглавия, които сте срещали досега. Ако търсите интересна и увлекателна история, то това е тя! Вълшебна приказка, в която ще се запознаете със света на силфите и гномите.

Ще разберете кой е Добротвор и как лесно стават белите, но и колко важно е да се грижим за природата и за другите живи същества. Ще се запознаете с Крис – момчето, което обича книгите и знае колко ценни са те. И... спасява Земята!

Книга за 8 ноември печели Orlin Atanasov

Игра "Книга за всеки ден"

"Дамата в злато" е роман за една истински необикновена жена, Аделе Блох-Бауер, чийто образ е завинаги запечатан в историята от великия Густав Климт с едно от най-известните и разпознаваеми платна.

Валери Трирвайлер разкрива тайната за разтърсваща връзка между Аделе и Густав – обединени от страст, изкуство и жажда за живот. Авторката ни отвежда в приказната Виена от началото на XX век – магично време на разцвет на живописта, архитектурата, бижутерството, модата. Време, в което светлото бъдеще изглежда почти възможно.

"Цялата ще ви превърна в злато, Аделе. Ще ви затворя в златна клетка и така ще сте моя поне в платното, щом не мога да ви имам в живота."

Книга за 9 ноември печели Lidiq Zlatkova-Ristova.