Индийският роман "Сидхатра" и търсенето на Херман Хесе за вечната истина отбелязват 100 години

  • Сподели:
Индийският роман "Сидхатра" и търсенето на Херман Хесе за вечната истина отбелязват 100 години

Когато романът за духовното пътуване на един индиец беше публикуван за първи път, той почти не предизвика вълнение. Десетилетия по-късно обаче вдъхнови милиони читатели да се впуснат в пътешествие за себеоткриване.

"Сидхарта" е историята на духовното пътешествие на млад мъж, който споделя името си с Буда.

Действието на романа на Херман Хесе се развива в Капилавасту (сега Непал) от 6-ти век, родното място на Сидхарта Гаутама - по-известен като Буда.

Сидхарта, главният герой на историята, е роден в богато семейство на индуски свещеници или брамини. Въпреки че писанията му предлагат обяснения за душата и нейното безсмъртие, Сидхарта се стреми да намери хора, които живеят тази истина.

Вдъхновен от Буда, който се отказа от царството си, Сидхарта изоставя живота си в лукс и тръгва с най-добрия си приятел Говинда на мисия да намери смисъла на живота.

Идеята за духовна Индия

Историята на Хесе за браминското момче, което търси спасение, се основава на представа за Индия, която е популярна сред западните учени, изучаващи Индия по това време, известни като индолози. Подобно на тях Херман Хесе имаше идеализиран образ на древна, духовна Индия.

Херман Хесе печели Нобелова награда за литература през 1946 г.

''Това се корени в немския романтизъм и класическата Индия на „Ведите" и романтичния индуизъм", казва Джиоти Сабхарвал, който преподава в катедрата по германистика на университета в Делхи и е направил задълбочено изследване на Херман Хесе и неговите книги.

Подобно на своя герой Сидхарта, самият Херман Хесе е бил в духовно търсене, когато пътува до Индия през 1911 г. Въпреки строгото си протестантско възпитание в Калв в Баден-Вюртемберг в Южна Германия, Индия изглежда е естествен избор за него, обяснява немският учен Мартин Кемпхен, който в момента е базиран в Сантиникетан, Западен Бенгал, Индия и е написал няколко книги за Хесен и европейските индолози.

Семейството на Хесе всъщност е имало връзки с Индия: майка му е родена в Южна Индия по време на една от мисиите на нейния баща Херман Гундерт в Керала. Протестантският християнски мисионер не само научи езика малаялам, но също така написа речник и книга за граматиката на малаялам.

Раждането на "Сидхарта"

Хесе тръгва на пътешествието си през 1911 г., очаквайки да посети Ява, Бали и Шри Ланка, последвано от пътуване до Южна Индия, откъдето ще отплава обратно у дома към Европа. Но тежко стомашно заболяване след пътуването му до индонезийските острови го прави неподвижен и той трябва да се откаже от плановете си да отиде в Южна Индия. 

Пътуването на Хесе го остави удивен, но разочарован, обяснява Кемпхен, тъй като авторът не намери тази идеализирана версия на Индия по време на пътуването си до Индонезия или Шри Ланка.

В крайна сметка Хесе вярва, че ''истинската Индия е в нейната философия, в нейния аскетизъм, в нейното дълбоко мислене за живота", казва Кемпхен. Подобно на немските романтици, той вярва, че източната философия ще разреши проблемите на духовната деградация на западното общество.

Именно тази идея Хесе искаше да вложи в книгата си, която идеализира форма на аскетизъм ''в рамките на индуисткия и будисткия модел".

Този идеал символизира и търсенето на Хесе за вечната истина.