Ингар Йонсрюд: "Калипсо"

  • Сподели:
Ингар Йонсрюд: "Калипсо"

"Калипсо" от издателство "Колибри"

"Калипсо" (превод: Мария Николова) е интелигентен трилър за най-мрачните кътчета на човешката душа, но и за битката да съхраниш себе си в кризисни моменти. Този път Фредрик Байер е в болница в Осло, където бавно възвръща съзнанието си.

Болкоуспокояващи и алкохол – това е идеална рецепта за опит за самоубийство. Фредрик обаче не помни нищо за случилото се. Заможна вдовица е изчезнала от дома си в престижен квартал на Осло.

В къщата полицията открива тялото на мъж, умрял неотдавна. Останките му се свързват със самоличността на човек, обявен за мъртъв преди повече от двайсет години. Междувременно каналните плъхове в източната част на Осло пируват с друго тяло.

Трагичната нишка на миналото, която свързва двамата мъртъвци, води назад към периода малко след рухването на СССР и едно военно учение, завършило катастрофално. Възродено е отдавна забравено оръжие, попаднало в ръцете на отмъстител, комуто не е останало нищо, заради което да живее.

Авторът е създал обсебващ роман, в който изплуват обликът на съвременното норвежко общество, наследството на Студената война и задкулисните игри на полицията и разузнавателните служби.

За автора

Ингар Йонсрюд вече има статут на звезда в криминалния жанр - с ярка индивидуалност и открояващ се почерк. Веднага след излизането си през 2015 г. "Виенското братство", първата книга от трилогията за комисар Байер, се превръща в бестселър, високо оценен както от критиката, така и от широката публика.

"Калипсо" (2016) по нищо не отстъпва на успеха на своя предшественик и отново оглавява класациите за най-добри трилъри. Правата за издаването на трилогията вече са продадени в десетки страни. Според някои медии именно тя е истинският наследник на "Милениум" от Стиг Ларшон.