Издателство Ракета представя: ''Смели и различни''- Царицата с червения кръст

  • Сподели:
Издателство Ракета представя: ''Смели и различни''- Царицата с червения кръст

Войната преобразява хората. Част от тях стават жестоки, повечето се превръщат в нуждаещи се от закрила, а мнозина проявяват благордство, състрадателност и грижа за другите. Без значение от своята или чуждата националност.

Споделяме ме ви вдъхновяващата история на Елеонора Българска – една немска принцеса, която се включила в три войни на България и останала запоменена като една от най-обичаните ни царици. 

Текстът е откъс от книгата „Смели и различни“ на Деси Нико. Прочетете го на децата си и поговорете с тях след това.

Имало някога една немска принцеса, която от малка се интересувала как живеят обикновените хора. Казвала се Елеонора, а на галено ѝ викали Ела. Малката Ела обичала да се грижи за всички. Когато била само на шест години, изплела топло червено шалче за снежния си човек Вайс – да не измръзне в студената нощ. А ако някой от нейното семейство или от прислугата кихнел, веднага започвала да му приготвя отвари. Не се променила и когато пораснала. Превърнала две празни зали от замъка си в училище за бедни деца.
Дотук изглежда съвсем като принцеса от детските книжки, нали? За съжаление, Ела не изживяла щастлива любов като в приказките. Имала годеник, когото много обичала. Трябвало да се оженят след Освободителната Руско-турска война, но по време на войната любимият на принцесата загинал. Ела върнала всички скъпи платове, които била поръчала за сватбата, и ги сменила с памучно платно. Изпратила го в помощ на воюващите. Облякла се цялата в черно и заживяла като вдовица.

Никога повече не изпитала голяма любов към друг мъж. Вместо това искала да подари сърцето си на целия свят. Взимала болни деца от един дом за глухонеми и ги гледала в своя замък, докато оздравеят. Прегръщала ги, пеела им, хранела ги и ги къпела. Четяла им приказки преди лягане, а на празници канела фокусници, за да ги забавляват. По време на война обличала престилка с червен кръст и отивала да помага като медицинска сестра.
Скоро цяла Европа говорела за добрината на принцеса Елеонора.
По същото време починала българската княгиня Мария Луиза. Княз Фердинанд започнал да си търси нова съпруга. Искал да намери жена, която е готова да посвети всичките си сили на благотворителна дейност. Сред българите имало много нуждаещи се. Трябвало някой да се грижи за тях. Ела с радост приела благородната мисия. Веднага щом пристигнала в княжеството, посетила десетки болници и църкви, за да разбере проблемите им и да се опита да ги реши. Когато през 1908 година Фердинанд окончателно обявил България за независима държава, той и Елеонора вече не били княз и княгиня. Станали цар и царица. Дори тогава Ела продължила да живее възможно най-скромно.
Сутрин ставала рано и сама приготвяла чая си. Вечер плетяла заедно с цялата свита шалове, ръкавици и пуловери за войниците.

Елеонора се включила в цели три войни на България. 
Не се страхувала да работи на фронта. Лекувала, говорела с умиращите до последния им дъх, след което сваляла ръкавицата си и нежно затваряла очите им. В по-спокойните години пътувала из България, преоблечена като учителка, защото искала да остане незабележима.
В повечето приказки „мащеха“ е грозна дума. Истинските мащехи обаче могат да бъдат чудесни. Елеонора нямала свои деца, но била прекрасна доведена майка за децата на Мария Луиза и за цялата ни страна. Възхищавала се от добрия характер на българите. Изучавала традициите, историята, езика. Винаги казвала „нашия народ“ и „нашата България“.
Когато Елеонора починала, всички с удивление установили, че сейфът с личните ѝ бижута бил празен. Царицата тайно била разпродала всичките си скъпоценности, за да върши добри дела със спечелените пари.
Такива били най-обичаните царици в историята. Никой не се интересувал дали са красавици, или не. Оставали запомнени като великолепни жени заради великолепните си сърца.

Любопитно:
• Елеонора винаги мислела как да помогне на другите да се чувстват добре. Когато посещавала домове за слеп деца например, специално слагала най-лекия си парфюм.Съобразявала, че незрящите имат изострено обоняние и по-силен аромат би ги подразнил.
• Веднъж Елеонора се срещнала с Райна Попгеоргиева и ѝ казала:

„Вие сте истинската българска княгиня,защото сте избрана от народа и сте издигната от историята“.

Ела много искала да назначи Райна за своя придворна дама, но Райна любезно отказала.
• В началото на миналия век влиятелни хора в района на Боянската църква решили да разрушат храма и на негово място да издигнат нов, по-голям. Селяните от околността помолили Елеонора да спаси старата им църква.
Царицата знаела, че това е изключително ценен средновековен паметник от световно значение. Откупила Боянската църква и осигурила пари за друга земя, върху която да бъде построен по-големият храм. Пожелала след смъртта си да бъде погребана в България, до старата Боянска църква.

В книгата „Смели и различни“ ще прочетете за принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа; за българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни; за околосветски пътешественички и феноменални спортистки; за първите модни дизайнерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили с хиляди битки прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки, музика, стихотворения и романи.
Историите може да ви заприличат на приказки, но са се случили наистина. Случили са се, защото 50 българки от различни времена са се осмелили да отстояват себе си.

50 истории + 10 интерактивни раздела с тестове, игри и допълнителна информация
Всеки раздел в книгата завършва с интерактивна част с интересни и забавни игри и тестове. Там насърчаваме читателите да търсят допълнителна информация; да мислят и да проявяват креативност; да усетят духа на отминали времена и на професии, които спокойно могат да практикуват и днес. Целта е децата да добият самочувствие, да повярват в талантите си, да открият какво наистина им харесва и какво не