Как група интернет детективи успя да разреши някои от най-големите престъпления на нашето време?

  • Сподели:
Как група интернет детективи успя да разреши някои от най-големите престъпления на нашето време?

Опитът за убийство на Сергей Скрипал и неговата дъщеря бе сред водещите теми в медиите и постави под напрежение всички служби, натоварени с разследването. 

Разкритието кой стои зад покушението обаче идва от неочакван източник – Белингкат! 

Как е успяла група самоуки онлайн детективи да разпознае руски екип за поръчкови убийства? Откъде изобщо се появява? Достоверни ли са данните? И какво е Белингкат?

Когато социалните мрежи и платформите за споделяне на информация започват да се използват масово и хората свободно споделят всяка своя мисъл, снимка, идея, а общуването е по-улеснено от всякога, човечеството предоставя публично най-разкриващата информация за себе си. Невинните не съзнават колко много издават. Нито виновните.

Тогава се ражда Белингкат.

Онлайн екип, разпръснат из целия свят, който разследва престъпления и разобличава дезинформацията, основавайки разкритията си на публично достъпни източници. 

Основателят Елиът Хигинс разкрива в детайли как възниква, как се развива и какви цели постига Белингкат. В „Ние сме Белингкат“ той споделя и подробности от многобройните разследвания, които водят до впечатляващи резултати.

С предговор от Христо Грозев и Десислава Дамянова специално предназначен за българското издание.

Елиът Уорд Хигинс (роден в Англия през 1979 г.), който преди това е писал под псевдонима Brown Moses, е бивш блогър, известен с използването на отворени източници и социални медии за разследвания.

Той е разследвал Гражданската война в Сирия, руската военна намеса в Украйна през 2014-2015 г., свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.

Първоначално привлича вниманието на масовите медии, като идентифицира оръжия в качени в интернет видеоклипове от сирийския конфликт.

Елиът Хигинс е основателят на Bellingcat, уебсайт за разследване на текущи събития от граждани и журналисти с помощта на общодостъпна информация като видеоклипове, карти и снимки онлайн.

Книгата може да бъде поръчана от тук.