Книгите на 2021 г. от издателска къща "Критика и Хуманизъм"

  • Сподели:
Книгите на 2021 г. от издателска къща "Критика и Хуманизъм"

Издателска къща "Критика и Хуманизъм" споделя шест заглавия, с които ще зарадва читателите през идната година:

1. "Смелостта за истината" от Мишел Фуко

В първите дни на февруари ще се появи дългоочакваният том "Смелостта за истината" от кратката поредица в две части на Мишел Фуко "Управляването на себе си и на другите" (първият том бе публикуван в края на 2016 г.), в превод на утвърдения експерт по автора Антоанета Колева.

Обемното издание съдържа текстовете на Фуко от последните месеци преди смъртта му – вълнуващо завещание и жизнена равносметка на един от емблематичните интелектуалци на 20 век, на най-цитирания за всички времена хуманитарен мислител.

2. "Основни категории на социалната икономика" от Макс Вебер

Отново в началото на февруари ще се роди на български език и вторият том от подготвяната тритомна поредица с текстове на бащата-основател на социологията и социалните науки изобщо Макс Вебер.

След първия том, наречен "Фигури на културата / Фигури на властта" (и публикуван в края на 2017 г.), сега се появява систематичната работа по дефиниране на фундаментални понятия, наречена "Основни категории на социалната икономика" в превод на изтъкнатия български веберианец с международно признание професор Кольо Коев.

3. "Що е?" от Джорджо Агамбен

През март ще се появи малката, но ударно силна книга с четири есета на великолепния Джорджо Агамбен, един от най-ярките философски и социални мислители на съвремието, озаглавена "Що е?".

Тя ще включва легендарните му текстове "Що е съвременност?", "Що е диспозитив?", "Що е творчески акт?", "Що е заповед?". Преводът е дело на талантливия млад преводач Валентин Калинов.

4. "Минима моралия" от Теодор Адорно

През април ще зарадваме познавачите на критическата теория – но и всеки интелигентен читател, особено любителите на формата фрагмент – с наистина култовото произведение на Теодор Адорно "Минима моралия".

350 страници, посветени на най-важните неща от човешкия свят, в превод на едно от най-първите имена в най-елитната редица преводачи и познавачи на немската култура професор Стилиян Йотов.

5. "Философия за всекидневна употреба" от Хавиер Гома

През май, благодарение на взискателната, блестяща работа на преводачка Теодора Цанкова, ще бъдем зарадвани с томче есета на един от най-изтъкнатите испански интелектуалци днес, Хавиер Гома – "Философия за всекидневна употреба".

Чудесна, мъдра и топла книга, която ще доведе в България автора си. Надяваме се ситуацията да го позволи.

6. "Признанията на плътта" от Мишел Фуко

Най-силното, очаквано, подготвяно отдавна събитие ще бъде публикуването на книгата, която в световен план се смята за най-забележителният факт в хуманитаристиката през последните почти 40 години – "Признанията на плътта", 4 том от вече превърналата се в безспорна световна класика "История на сексуалността" на Мишел Фуко.

Преводът отново е дело на традиционния преводач на Фуко Антоанета Колева.

Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм ще ни зарадва през годината с още заглавия: на Зигмунд Фройд, Франсоаз Долто, Юрген Хабермас, Жак Дерида, Едмунд Хусерл…

Но нека оставим изненадата за читателите относно избора на конкретни текстове от тези най-високи имена от авангарда на западната цивилизация, към която с гордост принадлежим и ние.