Книгите през 2021 г. от издателство "Вакон"

  • Сподели:
Книгите през 2021 г. от издателство "Вакон"

И през 2021 година издателство "Вакон" ще предложи на своите читатели пътеписи на едни от най-добрите писатели-пътешественици, биографични книги за живота на забележителни личности, мотивиращи книги на родни и световни атлети, хора със силен дух и несломима воля.

1. "Последното момиче" от Надя Мурад

Историята на иракчанката Надя Мурад разтърси света и разкри жестоки свидетелства за действията на Ислямска държава. Отвлечена от терористите и превърната в робиня, Надя Мурад става свидетел на жестокостта на радикалната организация, оцелява и успява да избяга, а благодарение на нейната история светът обръща внимание на продължаващия геноцид.

Нейната книга е призив за действие, свидетелство за човешката воля за оцеляване и обяснения в любов по изгубената родина, общността и семейството, разкъсано от война.

Надя Мурад е отличена с Нобелова награда за мир.

2. "Усмивката на ягуара" от Салман Рушди

Да кажем за книгата "Усмивката на ягуара", че е произведение на изкуството, означава да отбележим всички литературни похвати използвани при написването й, неизменната чувствителност към смъртта и разрушенията, острото политическо мнение за смешното и гротескното и най-вече, деликатното красноречие на Салман Рушди.

Освен това "Усмивката на ягуара" е пътепис за престоя на Рушди в Никарагуа написан с неподражаемия усет за ирония и метафора на истинския романист, който успява да ни убеди, че действителността в тази страна вече граничи със сюрреализма.

3. "Южната стена на Анапурна" от Крис Бонингтън

През 70-те години на миналия век Крис Бонингтън и неговият легендарен екип от алпинисти решават да изкачат хималайския осемхилядник Анапурна от южната стена.

Това, което катерачите преди тях биха отхвърлили като "грешната" посока за Бонингтън се превръща в цел и предизвикателство. Желанието им е да минат по този маршрут не защото е там, а защото е трудно.

4. "Над облаците" от Килиан Жорнет

Килиан Жорнет е атлет, маратонец, катерач, който непрекъснато подлага тялото си на сериозни изпитания. През годините е бил изложен на големи рискове и постига рекорди, които продължават да изумяват света. Изглежда, че всичко при него се случва със завидна лекота, но това е далеч от истината.

Нито един от неговите успехите не е базиран на случайността. Още от детските си години той тренира тялото и психиката си, както за големите успехи, така и за неизбежните загуби. Изследва границите на човешките възможности като си поставя невероятни предизвикателства.

На върха на блестящата си кариера като част от световния спортен елит той решава да сподели своя опит в книгата "Над облаците" – години събирана информация, опит, уроци и стремеж към свободата да преследваш мечтите си.

Споделете заглавието на най-очакваната от вас книга като коментар под материала или тук. На 8 февруари един от вас ще спечели "Силата да мечтаеш". 

Книгата печели Димитър Димитров

Втората награда, за която може да играете тук, е "Пътешествия като на кино".

Книгата печели Тоника Димитрова

Книгите през 2021 г. от издателство "Вакон"
Книгите през 2021 г. от издателство "Вакон"
Книгите през 2021 г. от издателство "Вакон"
Книгите през 2021 г. от издателство "Вакон"