Коя е ''Най-добрата мама на света'' - Френската книга показва различни модели на майчинството в животинското царство

  • Сподели:
Коя е ''Най-добрата мама на света'' - Френската книга показва различни модели на майчинството в животинското царство

Какво означава да бъдеш майка? Лесен въпрос, на който всеки може да даде собствен отговор. Но дали Мама Писана, Мама Паяк и Човешката Мама отглеждат децата си по един и същи начин?

Френският писател Себастиен Перез и художникът Бенжамен Лакомб представят на децата двайсет вида животни и начините, по които се грижат за малките си. „Най-добрата мама на света“, издавана от „Ентусиаст“, представлява нежен очерк на майчинството, съчетан с очарователни илюстрации.

Себастиен Перез открива страстта си към писането още в ранна възраст. Характерното за неговите произведения е преплитането на фантазия и хумор. Авторът вмъква в текстовете си важни теми като паметта и толерантността. Желанието му да сподели с читателите своите истории е подбудено от художника Бенжамен Лакомб и през 2007 г. излиза първата им съвместна книга.

Бенжамен Лакомб е един от най-ярките представители на съвременната френска илюстрация. Докато е ученик, той се занимава с реклама и анимация. Първата книга, която написва и илюстрира изцяло, е публикувана през 2007 г. и същата година е посочена от списание TIME като едно от десетте най-добри детски издания. Много от книгите на Лакомб са преведени и издадени в целия свят. Художникът редовно представя своите творения в най-известните галерии в Париж, Ню Йорк, Рим, Токио и др.

Умилителните портрети в „Най-добрата мама на света“ показват, че всички животни, също като хората, имат семейства, в които майката играе важна роля и не изпуска малките си от очи. Мама Зайка, например, скубе козината от корема си, за да е меко и топло леглото на бебетата ѝ, а Мама Мецана дълго време не пуска рожбите си сами в гората.

При някои животни само женските отглеждат потомството си, при други – само мъжките, а при трети – и двамата родители. Но коя тогава е най-добрата мама на света?
Отвъд разнообразието на видовете, та дори и природата, изглежда, едно нещо обединява всички майки на света и то е безусловната любов към децата им.

Откъс от книгата:

Всички имаме майки. Те ни лекуват, когато сме болни, и ни се карат да се обличаме, когато е студено.
Но какво означава да бъдеш майка? Лесен въпрос, на който всеки може да даде собствен отговор. Има толкова отговори, колкото са и начините да бъде отгледано дете. А дали всички са еднакво полезни? Дали Мама Кошута, Мама Кукувица и моята единствена и неповторима Мама отглеждат децата си по един и същи начин?
И ако не е така, коя е най-добрата мама на света?

МАМА КОШУТА

Когато Мама Кошута роди едничкото си малко, тя знае, че отвсякъде го дебнат опасности.
То едва се държи на тънките си крачета и хищниците всеки миг могат да го схрускат на една-две хапки. Ето защо Mама Кошута повече от всичко държи на сигурността.

Никой не трябва да го открие! Щом намери идеалното скривалище, тя настанява там рожбата си. Идва при малкото само за да го накърми. То лежи, без да мърда, и се присъединява към другите от рода чак когато може да бяга и да скача. Не е ли кошутата най-добрата мама на света?

МАМА КУКУВИЦА

Мама Кукувица чудесно разбира какво може да прави и какво – не. Така че, за да не станат малките ѝ невъзпитани, предпочита да ги повери на някой, който знае как да ги отгледа. След като направи задълбочено проучване, прехвърля товара си на някоя майка за пример, като използва случая да изхвърли от гнездото едно от нейните яйца.

Убедена, че другата птица няма да забележи нищо, Мама Кукувица снася яйцето си на освободеното място и пожелава на малкото си щастливо бъдеще. Дали Мама Кукувица е най-добрата мама на света?

Книгата може да бъде поръчана от тук.

Предлагаме ви още интересни заглавия от издателство ''Ентусиаст": Къде се крият вампирите, гундураците и върколаците - книгата за деца от Красимир Мирчев и Виктор Паунов излиза в ново издание

Ново издание на „Лъв без опашка" от Ангел Каралийчев - вълнуващата приказка попада отново в ръцете на малките читатели

„Ще бъдеш ли мой приятел?“ - Очарователният разказ за две зайчета трогва малки и големи