„Ще бъдеш ли мой приятел?“ - Очарователният разказ за две зайчета трогва малки и големи

  • Сподели:
„Ще бъдеш ли мой приятел?“ - Очарователният разказ за две зайчета трогва малки и големи

Малкия Кафяв Заек решава да изследва света самостоятелно. Подскачайки по пътеката и през тревата, той достига Облачната планина, където се случва нещо изключително: открива нов приятел! Сега веселбата наистина може да започне.

Легендарното дуо – автора Сам Макбратни и илюстратора Анита Джерам – ни поднасят затрогващо продължение на „Познай колко много те обичам“.

Тази очарователна история за приятелството непременно ще завладее сърцата на читателите.

За автора
Сам Макбрaтни е ирландски писател, роден през 1943 г. Създател е на над 50 детски и тийнейджърски книги. Авторът е познат най-вече с произведението си „Познай колко много те обичам“, от което са разпродадени над 47 милиона бройки по целия свят и е преведено на над 57 езика.

По собствени думи Макбратни прекарва следвоенното си детство „в къси панталони и суичър на „Fair Isle“. Учи история и политически науки в колеж „Тринити“, Дъблин.

Става учител и преподава в гимназия, основно училище и колеж за допълнително обучение. Той се оттегля от учителската си професия през 1990 г., за да се съсредоточи върху кариерата си на писател.

Първоначално Макбратни пише тийнейджърски романи. Но след като редакторът му предлага да направи илюстрирана книга за по-малките читатели, писателят започва да работи с художничката Анита Джерам върху „Познай колко много те обичам“, която е издадена през 1994 г. Заглавието често се изброява сред най-популярните и най-продаваните детски книги на всички времена.

За художника
Анита Джерам е родена и израснала в Портсмут, Англия. След като напуска училище, тя изучава визуални изкуства и започва курс по илюстрации. Първата ѝ книга „Bill’s Belly Button“ е публикувана една година след като се дипломира.

През 1994 г. илюстрациите на Джерам за „Познай колко много те обичам“ печелят наградата „Kurt Maschler“.

Знаменитият тандем – писателя Сам Макбратни и художничката Анита Джерам – поднасят вълнуващо продължение на книгата „Познай колко много те обичам“ двайсет и шест години след излизането ѝ. „Ще бъдеш ли мой приятел?“, издавана от „Ентусиаст“, разкрива важно събитие от живота на Малкия Кафяв Заек, а именно откриването на верен другар за игри.

„Когато пиша за зайчетата, се стремя да предам моменти с емоционално значение, но с леки щрихи и много хумор“, споделя Сам Макбратни. „Историята е за един от тези мигове. Светът на Малкия Кафяв Заек внезапно засиява с началото на приятелството.“

Докато Големия Кафяв Заек е зает, неговият син изследва околността. Той намира локва и вижда в нея някого, с когото може да си играе, но това е само неговото отражение.

След това забелязва сянката си на земята: „Ти си просто друг аз!“, възкликва и продължава по пътя си. Щом достига Облачната планина, се случва нещо изключително: Малкия Кафяв Заек намира истински приятел и сега веселбата може да започне.
Макбратни и Джерам отново създават трогателна история, подходяща за всички възрасти. „Ще бъдеш ли мой приятел?“ не е само книжка за лека нощ, а показва на децата, че има цял един приказен свят извън пределите на семейството.

Предлагаме ви и други книги от Издателсво ''Ентусиаст'': ''Слънчевото яйце'' - още от вълшебния свят на Елса Бесков

Нов ужасяващ трилър от Никола Бьогле

Шаро Холмс разрешава случая с откраднатите кралски бужута

''Защо госпожица Дора се научи да пече курабийки'' от Сотир Гелев

Ангел Каралийчев: Топлата ръкавичка