Людмила Филипова - Антихтонът на Данте

  • Сподели:
Людмила Филипова - Антихтонът на Данте

Една от най-четените български писателки - Людмила Филипова, повежда читателите на завладяващо пътуване из човешката история.

След силен читателски интерес един от най-загадъчните романи на обичаната българска писателка Людмила Филипова излиза в дългоочаквано ново издание. „Антихтонът на Данте“, публикуван от „Ентусиаст“, е вълнуващ исторически трилър, в който археологическите доказателства и научните факти умело се преплитат с авторовото въображение, за да поведат всеки, докоснал се до тях, на епично приключение през човешката история и през тайни и загадки, останали неразкрити поколения наред.

Този роман може да се чете както напълно самостоятелно, така и като продължение на „Мастиленият лабиринт“, по който през 2012 г. National Geographic създаде документалния филм „Орфеевият амулет“.

Какво свързва пещерата Дяволското гърло в Родопите с Гроте ди Фрасаси – най-големия пещерен комплекс в Италия? Има ли нещо общо между Свещената плоча на математика доктор Дий, ръкописите на Данте Алигиери, посланията на Орфей и праисторическите монументи, открити в древното светилище от Лепенски вир до река Дунав?

Археоложката Вера Кандилова, позната на читателите от романа „Мастиленият лабиринт“, и Ариман, мистериозен млад мъж, който търси истината за тайнствения живот на баща си, се впускат в невероятно приключение. Приключение, което ще ги отведе от Балканите през Рим и Оксфорд до мистичния Антихтон, наречен от Питагор Антиземя. Когато разгадават „тайната на десетте“, скрита в текстовете на Алигиери, героите стигат до прозрения, надминаващи всичките им очаквания и засягащи бъдещето на Земята. Въпреки че ги делят два свята, Вера и Ариман, ще открият силата и смисъла на любовта.

В тази умело забъркана сплав от легенди, древна философия, религия, астрономия и физика и с ритъма на десетте хиляди земни вдишвания двамата герои намират отговорите на извечни въпроси: Кои сме ние и накъде се е отправило човечеството? Има ли път назад, ако осъзнаем, че посоката, по която сме поели, е грешна? И каква цена трябва да платим, за да поемем по вярната?

Читателите ще имат възможността да видят местата, в които се развива действието, както и всички споменати в романа артефакти на специално създадения уебсайт: mastileniat-labirint.com

 

За автора

Людмила Филипова е завършила специалност „Икономика и управление на индустрията“ в УНСС и има магистърска степен по мениджмънт от „Сити Юнивърсити“ САЩ. През 2009 г. завършва програма по творческо писане в Оксфорд, а през 2019 г. завършва с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет. Участник е в българската антарктическа експедиция през 2015, 2016 и 2018 г.

Автор е на книгите „Анатомия на илюзиите“ (2006), „Червено злато“ (2007), „Стъклени съдби“ (2008), „Мастиленият лабиринт“ (2009), „Антихтонът на Данте“ (2010), „Аномалия“ (2011), „Печатна грешка“ (2012), „Където се раждат ангелите“ (2013), „Войната на буквите“ (2014), документалната книга „Пътуване до Края на света“ (2015), „Смисълът“ (2017) и „Контактът“ (2019), някои от които са преведени и издадени в Америка, Русия, Сърбия, Гърция, Румъния, Кипър и Турция. По три от романите се разработват международни филмови продукции. National Geographic засне и излъчи документален филм с участието на Людмила Филипова по романа ѝ „Мастиленият лабиринт“. През 2011 г. е наградена с отличието Жена на годината. Книгите ѝ са преиздавани многократно в големи тиражи. Член е на APECS и на БАИ. Има номинации в престижни международни литературни конкурси. 

 

 

 

 

Людмила Филипова - Антихтонът на Данте