Людмила Филипова: "Червено злато"

  • Сподели:
Людмила Филипова: "Червено злато"

"Червено злато" от издателство "Ентусиаст"

Майсторският политически трилър на Людмила Филипова преплита реални факти, скрити опасности и неочаквани международни разкрития.

Писателката създава едновременно завладяваща и напрегната история за невидими, но напълно реални заплахи, които и днес застрашават всеки от нас.

За тайната масова търговия със смъртоносен продукт, облечен в опаковка на скъпо животоспасяващо лекарство, което може да попадне във всяка болница по света. Но най-вече за несъкрушимата човешка воля, за неумиращата надежда и за любовта, която побеждава всички страхове.

Базирана на дългогодишно авторско разследване, проведено на територията на седем държави и няколко континента, в "Червено злато" се разпознават образите на български и световни политици, процеси и лица от медиите.

Романът среща читателите и със съдбите на изключително значими, но никому неизвестни хора.

"Тази книга е една от милиардите възможни истории, основани на сбор от факти… Възможно е много хора да не разпознаят своята версия в нея. Защото все пак в училище учим История, а не сбор от факти", споделя Филипова.

Разказът се разпростира по цялото земно кълбо. Америка, Европа, Русия, Либия, Зимбабве и Изтока са въвлечени в незаконна търговия с кръв, която причинява смъртта на повече от 2 милиона души, като разпространява ХИВ вируса, Хепатит и други болести чрез нелегални, но печеливши и политически защитени канали.

Няколко човешки съдби се преплитат в капана на смъртоносния, но доходоносен бизнес с "червеното злато". Проститутката Корина е готова на всичко, за да изхрани сина си Бакари.

Винсент Винегер е бивш служител на австрийската компания "Абловия", замесена в международни скандали заради хилядите литри заразена кръв, които продава по света.

Разследващият журналист Кирил е решен да изобличи тази конспирация и пробудилата се съвест на Винсент ще му помогне да го направи. Шестима български медици и един палестински лекар се озовават в арабски затвор по неизвестни причини и преживяват жестоки изпитания и мъчения.

Според Любен Дилов-син отчетливите епизоди, сюжети и яростни образи превръщат "Червено злато" във филм. "Книгата подлага на изпитание смелостта ни да се сблъскаме челно с образи, които – банализирани от телевизионните новини – сега се изправят плътни, ярки и раняващи и най-притъпената съвест."

За автора

Людмила Филипова завършва с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет през 2019 г.
Преди това става бакалавър по икономика и управление на индустрията в УНСС и магистър по мениджмънт в "Сити юнивърсити", САЩ.

През 2009 г. завършва програма по творческо писане в Оксфорд. Участник е в българската антарктическа експедиция през 2015, 2016 и 2018 г.

Автор е на книгите "Анатомия на илюзиите" (2006), "Стъклени съдби" (2008), "Мастиленият лабиринт" (2009), "Антихтонът на Данте" (2010), "Аномалия" (2011), "Печатна грешка" (2012), "Където се раждат ангелите" (2013), "Войната на буквите" (2014), документалната книга "Пътуване до Края на света" (2015), "Смисълът" (2017) и "Контактът" (2019), някои от които са преведени и издадени в Америка, Русия, Сърбия, Гърция, Румъния, Кипър и Турция.

По три от романите ѝ се разработват международни филмови продукции. National Geographic засне и излъчи документален филм с участието на Людмила Филипова по романа ѝ "Мастиленият лабиринт". През 2011 г. е наградена с отличието Жена на годината.

Книгите ѝ са преиздавани многократно в големи тиражи. Член е на APECS и на БАИ. Има номинации в престижни международни литературни конкурси.

Людмила Филипова: "Червено злато"

Един от най-популярните и коментирани романи на обичаната българска писателка Людмила Филипова излиза в ново издание от "Ентусиаст".

Вдъхновен от шокиращите данни за световната нелегална търговия с кръвни продукти, взела милиони невинни жертви, и от драматичните събития около процеса срещу българските медици в Либия, "Червено злато" изобличава значими глобални тайни, конспирации и заговори, бизнес и политически игри за власт и пари.