Мариана Николова: "Объркан свят"

  • Сподели:
Мариана Николова: "Объркан свят"

"Объркан свят" от издателство "Кибеа"

"Дълги години превеждах за БНТ документални филми за природата и за различни животни. Заснети от BBC, те бяха любопитни, вълнуващи, интригуващи. С една дума – невероятни! И тогава, по оня изумителен и вълшебен начин, по който се раждат стиховете, ми хрумна идеята за детска книжка в две части.

В първата част малката Влади сънува странен сън и в него вижда познати или напълно непознати животни, които смайват с вида и поведението си. Най-изненадващо е, че смешните създания, подражаващи с неописуемо очарование на хората (подражанието откриваме донякъде в двустишията и в по-голяма степен в чудесните илюстрации на Емилия Искренова), са попаднали в объркания свят, създаден от въображението и сънищата, и са далеч от родните си места.

Ала щом момиченцето се събужда, приканвам децата да вземат боичките и да се впуснат в забавно приключение – оцветявайки животните във втората част на книжката, да ги върнат в естествената им среда, там, където те наистина се срещат. Заниманието ще донесе на малчуганите радост и неусетно, с приятно и хубаво чувство, ще научат интересни неща за природата в реалния свят."

Мариана Николова

За автора

Мариана Николова е родена и живее в София. Авторка е на стихосбирките: "Обичам внезапния дъжд", "Душата ми на твоята прилича", "В градината на моя ден", "Битие" и "Чрез думите живея", на книгата с есета "Размишления или нещо за екологията на духа", на сборника с разкази и пътеписи "Шарении" и на романите "Осъдени на живот" и "Хрониката на Амири".

През 2011 г. е удостоена с почетен диплом на конкурса "Европоезия", организиран от Асоциация "Европейски срещи – Европоезия" във Франция. През 2017 г. Салонът за българска култура и духовност в Чикаго й присъжда награда за цялостно творчество.

Разказът й "Среща с Бомарше" (написан на полски) получава трета награда в международния конкурс, обявен от Kosciuszko Heritage Inc. във връзка с двувековната годишнина от смъртта на Тадеуш Косцюшко и годината в негова чест (2017). Публикуван е в антология на наградените творби.

През 2020 г. Мариана Николова участва в конкурси на Славянска лира за стихотворения по зададена тема и си извоюва публикации в издадени наскоро в Русия алманаси с произведения на поети (състезаващи се на родните си езици) от България, Русия и Сърбия. "Объркан свят" е първата й книжка за деца.