"Момчето в снега" крие зловещи тайни

  • Сподели:
"Момчето в снега" крие зловещи тайни

"Момчето в снега" от издателство "Емас"

Възрастен мъж кара по отдалечен път през заснежените норвежки планини. Внезапно фаровете му улавят фигура на животно и той едва овладява автомобила, преди да го е прегазил.

След като се отърсва от първоначалния шок, мъжът не вярва на очите си – пред него не стои животно, а премръзнало и изплашено до смърт малко момче с еленови рога, здраво прикрепени за главата.

Четиринайсет години по-късно в близко планинско езеро откриват тяло на млада жена, облечена като балерина, а на брега статив с камера сочи към местопрестъплението. Съвсем скоро последват още три убийства и всеки път извършителят оставя специфична следа – покана към инспектор Холгер Мунк и неговата колежка Миа Крюгер за смъртоносна игра.

Но възможно ли е тя изобщо да бъде спечелена, когато у противника липсва всичко човешко? Мунк и Крюгер се виждат принудени да се впуснат надълбоко в сенките на собственото си минало, за да открият психопата...

За автора

Самюел Бьорк е псевдоним на норвежеца Фруде Сандер Йойен – романист, автор на пиеси, певец и текстописец. Йойен написал първата си театрална постановка едва на 21 години и оттогава зад името му стоят два високо оценени от критиката романа, шест студийни албума, пет пиеси и преводи на Шекспир.

Неговият смразяващ кръвта крими-дебют "Пътувам сама" и последващата "Совата" са номинирани за Наградата на норвежките книготърговци. Книгите се превръщат в световни бестселъри с читатели в повече от 30 страни и продължават да жънат успехи.

Отзиви

"Майсторско показно́ в криминалната литература. Изключителен."
Сън

"Новият роман на Бьорк отново е интелигентен и заплетен както невероятно успешният му дебют "Пътувам сама".
Сънди Таймс

"Интелигентен и завладяващ."
Таймс

"Момчето в снега" крие зловещи тайни

Насред летните жеги идва нов северен полъх – от издателство "Емас" ни поднасят дългоочакваната книга "Момчето в снега".

Бьорк ни среща за трети път с опитния инспектор Холгер Мунк и брилянтната, но лабилна следователка Миа Крюгер и отново ни потапя в зловещата атмосфера на напрегнатите им разследвания. Норвежецът за пореден път демонстрира, че заслужава славата си, до последната страница.

"Момчето в снега" крие зловещи тайни

Насред звездния небосклон на скандинавското криминале някои имена блестят особено ярко и Самюел Бьорк се е доказал като едно от тях.

Българската публика вече добре го познава с дебюта му "Пътувам сама", бестселър на "Шпигел", и със следващата книга в поредицата за инспекторите Мунк и Крюгер "Совата".