Оливър Тиърл: "Тайната библиотека"

  • Сподели:
Оливър Тиърл: "Тайната библиотека"

"Тайната библиотека" от издателство "Ентусиаст"

Една завладяваща обиколка из любопитната история на западната цивилизация, разказана чрез най-емблематичното ѝ изобретение – книгата.

Наред с всеизвестни заглавия, помогнали за оформянето на света, в който живеем, Оливър Тиърл ни запознава и с някои от по-пренебрегваните детайли, които могат да бъдат открити из рафтовете на библиотеките от миналото.

Ще научите за забравения романист, надминал Дикенс по продажби, за жената, която става първият публикуван поет в Америка, и за ексцентричния пътешественик, внесъл вилиците в Англия.

Чрез изследването на разнообразни произведения – романи, пиеси, пътеписи, научни и готварски книги, сборници с вицове и спортни алманаси – "Тайната библиотека" осветява някои от най-завладяващите аспекти в нашата история.

Авторът ни разкрива изненадващи връзки между различни произведения и исторически фигури. Какво свързва "Илиада" на Омир с Езоповите басни? Или "Алманах на крикета" от Уисдън със създателя на Шерлок Холмс?

"Тайната библиотека" вади тези малко познати истории на светло, изследвайки пресечните точки между всякакви книги и историята на Западния свят през последните 3000 години, а Боряна Дукова допълва този преглед с вълнуващите истории на трима знаменити български писатели.

Превод от английски: Маргарита Терзиева

За автора

Оливър Тиърл е преподавател в Университета на Лъфбъроу, Великобритания. Изследванията му са насочени към литературата в периода 1880–1930 година и по-специално – поезията на ХХ век и раждането на модернизма.

Паралелно с това Тиърл e oсновател на профилирания блог interestingliterature.com с над 15 милиона посещения от създаването му досега.

Оливър Тиърл: "Тайната библиотека"

"Тайната библиотека" обаче пропуска българската следа в разказа за европейското литературно наследство. Ето защо по идея на издателство "Ентусиаст" писателката Боряна Дукова се заема да допълни книгата специално за родните читатели, като представя три очерка за големи фигури в нашата поезия и проза – Пейо К. Яворов, Димитър Димов и Яна Язова.

"Нямаше как да пропусна и Яна Язова, върху чиято история бях работила в продължение на години. В "Тайната библиотека" предлагам факти от живота и творчеството ѝ, които не съм засегнала в романа за нея "Извън редовете", споделя Дукова в предговора.

Оливър Тиърл: "Тайната библиотека"

Наред с всеизвестни заглавия, помогнали за оформянето на представата ни за света, в който живеем, британският преподавател, автор и блогър Оливър Тиърл ни запознава и с някои от по-пренебрегваните детайли, които могат да бъдат открити из рафтовете на библиотеките от миналото.