Пет тактики за постигане на удовлетворение в работната среда

  • Сподели:
Пет тактики за постигане на удовлетворение в работната среда

Независимо каква е вашата роля и какво представляват бъдещите ви планове, усвояването на тези пет тактики ще ви даде суперсилата да превръщате всяка група от хора в социално свързан и постигащ високи резултати екип.

Добавената стойност е изумителна: тъй като сте обградени от най-близки приятели, работата се превръща по-скоро в забавление. 

Ако сте в позиция на лидер, позволете ми да ви спра, преди да тръгнете да организирате голямо фирмено парти или да раздавате по-внушителни бонуси за Коледа. Това са полезни идеи, които наистина повдигат позитивизма, но представляват стратегии на повърхностно ниво и постигат мимолетни резултати. 

Очаквате някой с авторитет да се появи и да оправи динамиката в екипа? Чакането няма да ви помогне. Назначете себе си на тази длъжност. С целенасочени действия всеки би могъл да промени динамиката в една група. Тактиките могат да ви бъдат полезни и за първоначалното създаване на екип или за да утвърдите връзката си с хората в други общности, към които принадлежите. 

Според моя опит, най-ефективни са тези пет тактики за създаване на работна обстановка, в която цари свързаност:
1. Приятелства на работното място
2. Създайте атмосфера на сигурност и подкрепа
3. Показвайте уязвимост
4. Позитивни зарази
5. Състезавайте се да бъдете мили 

Връзката с общността представлява ширината, дълбочината и значението на социалните ви взаимоотношения. Всъщност тя е най-големият индикатор за дългосрочно щастие. Но начинът, по който учените обикновено я измерваме, се състои в това да ви попитаме: ''Получавате ли достатъчно подкрепа от общността? Ако закъсате на работа, ще има ли кой да ви помогне?''.

Обърнах въпроса и попитах КОЙ осигурява подкрепата, КОЙ дава. Установихме, че АКО... 
•    сте типа човек, с когото хората искат да говорят, когато са в затруднение;
•    проявявате високи нива на съпричастност;
•    инициирате социални мероприятия;
•    сте позитивен и оптимистично настроен (според установеното от нас в предишни изследвания, това ви превръща в магнит),
тогава имате висока оценка за връзка с общността и е с 40 процента по-вероятно да получите повишение в следващите две години.

Как да приложите на практика, прочетете в книгата ''Буда и Суперзвездата'' от Издателство "Ракета''.