Под захарните небеса

  • Сподели:
Под захарните небеса

Първите две заглавия от поредицата „Своенравните деца“ предизвикаха бурни реакции сред българските почитателите на фентъзи жанра. След „Всяко сърце е врата“ и „Долу сред вейки и кости“ на 25 юни по книжарниците излиза чаканата с нетърпение трета част – „Под захарните небеса“. Звездата на порталния жанр, американската писателка Шонин Макгуайър продължава да развива най-популярната си серия, а от издателство „Кръг“ вече работят по следващата част от нея. Брилянтният превод отново е на Майре Буюклиева, а пленителната корица – на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Сюжетът в тази сладка, но не и сладникава история преплита съдбите на нови и стари герои, впуснали се в приключение във времето и... в Сладкария – земя на захар, карамел и джинджифилови бисквити, където единственият природен закон е безсмислицата.

Когато Рини се приземява в езерото зад Дома за своенравни деца на Елинор Уест, последното нещо, което тя очаква да открие, е, че майка й Суми е убита години преди да я зачене и да отхвърли властта на деспотичната Кралица на тортите („Всяко сърце е врата“). Рини и приятелите й нямат много време, за да се опитат да върнат Суми от мъртвите преди реалността да забележи съществуването на дъщеря й и да я изличи напълно. Ще успеят ли младите авантюристи да пренапишат миналото и бъдещето на цял магически свят?

Макгуайър е сътворила колоритна смесица от плътни персонажи, чрез които засяга наболели дискусионни теми в обществото – въпроси като феминизма, ЛГБТ общността и отношението към различните като цяло. Майсторският стил на авторката внася умерена доза провокация в текста и придава усещане за автентичност на позитивните послания и моралните й възприятия.

 

За авторката

Шонин Макгуайър е родена в Мартинес, Калифорния. Увлича се по фентъзи културата от малка и бързо набира световна популярност с книгите си, някои от които пише под псевдонима Мира Грант.

Шонин е носител на наградата на Джон У. Кембъл за 2010 г. за най-добър млад писател, а романът й Feed е определен за книга на годината на Publishers Weekly за 2010 г. През 2013 г. тя става първият писател с пет номинации в една година на наградите „Хюго“.

„Страхувам се от лошото време и обожавам гърмящи змии. Гледам прекалено много филми на ужасите, чета твърде много комикси и споделям къщата си с две чудовища в котешка форма – Лили и Алис“, споделя за себе си тя.