Преработено издание на хитовия роман ''Аномалия'' от Людмила Филипова с нов финал

  • Сподели:
Преработено издание на хитовия роман ''Аномалия'' от Людмила Филипова с нов финал

Известната авторка провокира читателите с нестандартен сюжет и неочаквана мистерия

„Аномалия“ е роман, вдъхновен от реални събития и хора, променили света ни, и легенда, ревностно пазена от десетвековна фамилия, белязала историята на Европа и Ватикана.

Разтърсващ разказ с неочаквани обрати за парадоксите на живота и реалността, които обитаваме. За значението на любовта, същността ни и силата на мисълта. За последиците от амбициите на хората да бъдат богове и за тайната на пророчество, вълнувало хората от 2000 години – водело религии и велики учени.

През 1721 г. Исак Нютон предупреждава за фатална грешка в тълкуването на Завета. 
През 1997 г. професор от Кеймбридж предвижда неочакван обрат в глобалната мрежа. Проектът на Пентагона АРПАНЕТ, превърнал се в интернет, достига революционен бум на потребление.

А десет години по-късно институцията инвестира милиарди, за да създаде следващото виртуално ниво.
Коледа на 2011 г. Светът чака края си.

Ватиканът – Второто пришествие. Пентагонът – аномалията. Една жена – Даниел Уокър – трябва да разчете най-пазения ръкопис на Нютон, докато копнее за любовта на младия принц Флавио Киджи. Задачата ѝ е усложнена заради мистериозния Айн, който я преследва сякаш през всяко електронно устройство.
Последният ден на 2011 г. – принц Флавио изчезва.

А той е единственият, който може да открие дълго търсените страници от ръкописа, в който е отговорът на една от най-големите загадки. По целия свят започват да се случват необясними явления и бедствия. Човечеството се оказва на прага на война, в която врагът няма лице.

Най-страшните пророчества се сбъдват заради най-големите човешки амбиции. Докато всички парченца от пъзела се подреждат в неочакван финал. А последиците са все още в ръцете на всички нас и в мислите на хората.

„Опитах да използвам нов подход в разказването на сюжета, при който до последно не може да се отгатне финалът, нито кой от героите кой е в действителност“, споделя Людмила Филипова. „Преплитането на сюжетните линии и залагането на следи за четящия не беше лесна задача, а удоволствието от разплитането им оставям именно на него.“

За автора

Людмила Филипова завършва с отличие магистратура по астрономия към Физическия факултет на Софийския университет през 2019 г. Преди това става бакалавър по икономика и управление на индустрията в УНСС и магистър по мениджмънт в Сити юнивърсити, САЩ.

През 2009 г. завършва програма по творческо писане в Оксфорд. Участник е в българската антарктическа експедиция през 2015, 2016 и 2018 г. 
Автор е на книгите „Анатомия на илюзиите“ (2006), „Червено злато“ (2007), „Стъклени съдби“ (2008), „Мастиленият лабиринт“ (2009), „Антихтонът на Данте“ (2010), „Аномалия“ (2011), „Печатна грешка“ (2012), „Където се раждат ангелите“ (2013), „Войната на буквите“ (2014), документалната книга „Пътуване до Края на света“ (2015), „Смисълът“ (2017), „Контактът/Отговорът“ (2019), „Където се ражда Слънцето“ (2021) и „Божият ген“ (2022), някои от които са преведени и издадени в Америка, Русия, Сърбия, Гърция, Румъния, Кипър и Турция.

По три от романите се разработват международни филмови продукции. National Geographic засне и излъчи документален филм с участието на Людмила Филипова по романа ѝ „Мастиленият лабиринт“.

През 2011 г. е наградена с отличието Жена на годината. Книгите ѝ са преиздавани многократно в големи тиражи. Член е на APECS и на БАИ. Има номинации в престижни международни литературни конкурси.  

Откъс от книгата

Позицията не ви дава право да хулите Божието провидение!
– Тишина! – провикна се епископът. Обърна се към сър Нютон и добави строго: – Искам от вас обяснение с какво право
си позволявате да клеветите Църквата!

Погледът на учения се плъзна по лицата на духовниците.
В очите им се четеше гняв, неразбиране, недоумение. Той стана от мястото си, отиде при епископа и му връчи свитък от страници, изписани с мастило.
– Ето тук... Тук е записано всичко, което трябва да знаете.

Десетилетия усърдно разчитах и преизчислявах пророчествата на свети Йоан и Даниил и най-сетне ги разкодирах!
През последните години ученият наистина се бе посветил на библейските тайни. До такава степен им се отдаде, че дори напусна Кеймбриджкия университет и се канеше да се откаже и от политическия живот в името на свещеното си дело. Защото вярваше, че е избран.

Епископът взе хартиеното руло и се зачете. Разлистваше по няколко страници и пак се вторачваше в буквите. Изведнъж лицето му започна да почервенява. В залата настъпи тишина. Той вдигна кръвясал поглед към учения и заяви:
– Но как смеете!... Твърденията ви са богохулство, сър Нютон!
– Не, това не е богохулство, а наука за разчитане на Божиите послания. Досега никой от вас не се е опитал да изчисли и декодира Заветните пророчества по научен път, а свети Йоан е казал за тях: Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне…6 – обясни ученият. – Аз пресметнах и открих тайната им, а вие трябва да я кажете на хората, за да знаят истината. Да се подготвят за нея. Този ръкопис трябва да стигне и до папата, защото свети Йоан е предрекъл, че Пришествието ще започне от Рим.
– Нима очаквате да приема думите ви на сериозно?! Да отрека спасителното Пришествие на Иисус, в което християните вярват от векове? – недоумяваше епископът.

 Откровение на св. Йоан, 13:18.

– Спасението няма нищо общо с християните! Държите в ръцете си библейската тайна, на която посветих живота си и която ще покаже пътя на бъдещите хора. Ако обаче не я споделите с тях, вие ще отречете спасението им!
– О, сега ме и обиждате?! Ще се оплача на кралицата!
– Както желаете! Аз сам ще намеря начин да предупредя папата и да му предам ръкописа си, преди ангелът да снеме седемте печата от Книгата на живота, за да дойде краят на света.
– Англиканската църква едва е извоювала независимостта си от Римокатолическата църква през хиляда петстотин осемдесет и първа година, а вие искате заради някакви пророчества пак да засилите апетитите на Ватикана към териториите ни?
– Ни най-малко! Но според пророчеството на свети Йоан Пришествието и Царството на новия вид ще започнат от Рим – отвърна Нютон.

– Тук не става въпрос за църковни и политически въпроси, а за хуманен жест, който един ден ще спаси света.
– Малко ли са ви проблемите с хората от настоящето, че трябва да мислим и за онези от бъдещето?
– Ако знаем тайната, която може да ги спаси, да! Нима ще ги оставите да живеят в заблуда?
– Как смеете, сър?!
– Отричането на науката и Божието слово е вашият найголям грях… Хората ви слушат и следват, дайте им шанс да…
– Замълчете! Няма да допусна думите ви да станат публично достояние! Шарлатанските ви твърдения могат да унищожат Църквата като институция! Как въобще твърдите, че говорите с Божиите слова?!
– Аз съм от избраните, които могат да съзрат Божествената искра и да разчетат Божията повеля! Ако има Бог,
той говори на езика на физиката, математиката и музиката, с които ни е създал и които аз разчитам.


enthusiast.bg; bookstore.enthusiast.bg  Официална фейсбук страница на издателство „Ентусиаст“
Людмила Филипова: https://ludmilafilipova.eu