''Щъркелът и слънцето'' на Елица Христова разказва историята на едно щъркелово семейство и по-конкретно - на Страхливчо

  • Сподели:
''Щъркелът и слънцето'' на Елица Христова разказва историята на едно щъркелово семейство и по-конкретно - на Страхливчо

Страхливчо е най-малкото щъркелче, което още от излюпването си е изпълнено със страхове. За разлика от брат си Кокорчо и сестра си Скокливка, той се страхува от всичко.

Независимо, дали става въпрос за мрак, за дъжд, за пеперуда, за врабче, за височина или летене – на него всичко му се струва опасно.

“Щъркелът и слънцето” разкрива на читателя, как чрез помощта на природата и въображението си, чрез подкрепата на родителите, малкото щъркелче научава в крайна сметка, не само как да пребори страховете си, но и да докаже на останалите, колко смел въпреки името си може да бъде.

Книгата е вдъхновена от действителни наблюдения над щъркелови гнезда в България, но по-голямата част от нея е плод на въображението и желанието на автора да подари незабравимо и полезно четиво не само на най-младите читатели, но и на техните родители.

Защото Страхливчо, Кокорчо и Скоклива увличат в преживяванията си всеки, който изпитва интерес към природата, птиците и към вътрешния стремеж към себеусъвършенстване. 

Елица Христова е 37-годишна илюстраторка, писателка и художничка, родена в София.

Вдъхновението и работата ѝ се разпределят между писането и рисуването. Елица пише от дълго време. В момента работи по втората си книга. Ключово място, както в литературния, така и в света на изобразителното творчество на Елица се заема от въображението.

Чрез всичките си творби тя цели да включи читателя и зрителя си в артистичния процес, като му предоставя възможност да развива въображението си, да тълкува, анализира и да се наслаждава на тази безмерна вселена, съществуваща във всеки от нас.

С настоящата си творба тя би желала да докосне сърцата на децата и да им подари безценен подарък – късче от живота в природата, подхранено с човешкото въображение.

Повече произведения на Елица могат да се видят на официалния ѝ сайт на илюстратор и художник: https://bg.elitsart.com/