Скот Карни: "Това, което не ни убива"

  • Сподели:
Скот Карни: "Това, което не ни убива"

"Това, което не ни убива" от издателство "Кибеа"

"Това, което не ни убива" е книга за преживяванията на автора, докато изучава метода на Вим Хоф и се опитва да възстанови връзката с тялото си, използвайки стреса от дишането и студа.

В по-общ план методът дава отговор на въпрос, който отдавна вълнува американския журналист и антрополог: как хората могат да възстановят изгубените си в хода на еволюцията сили.

Скот Карни разказва с удоволствие историята на книгата, която разбива на пух и прах предварителната му нагласа спрямо системата на "лудия холандец" и преобръща собствения му живот. Ето какво споделя авторът:

"Заминах за Полша, за да разоблича един шарлатанин, поредния пророк, който твърдеше, че може да даде суперсили на обикновените хора. Твърдеше, че умее да контролира телесната си температура със силата на волята.

Че може "да хакне" имунната си система и да покори най-високите планини на света без екипировка за студено време. Аз от своя страна бях изградил цялата си кариера на разследващ журналист, развенчавайки хора като него. Но за да докажа, че е лъжец или луд, трябваше да изпробвам собствения му метод.

Аз не съм спортист, не съм изключителен, но открих сила, която не подозирах, че хората притежават. Качих се на върха на Килиманджаро без риза. Седях на снежния бряг на една река, докато ледът покрай мен се разтопи.

Тренирах с топ спортисти. Прекосих финиша на най-прочутото състезание с препятствия в студени условия само по шорти и усмивка. Мога да направя 80 лицеви опори на един дъх. Свалих 3 килограма мазнини за една седмица. Щом аз успях да го направя, значи всеки може."

За автора

Скот Карни е разследващ журналист и антрополог, носител на редица награди, който съчетава документалния разказ с етнографията. Репортажите му го отвеждат в някои от най-опасните и непознати кътчета на света.

Той е старши сътрудник в Института за разследваща журналистика "Шустър" и сътрудник в Центъра за екологична журналистика в Университета на Колорадо в Боулдър.

Автор е на книгите "Червеният пазар" и "Смърт на диамантената планина", както и редактор в сп. "Wired". Негови статии са публикувани в Mother Jones, Foreign Policy, Details, Discover, Outside, Fast Company и др.

Живее в Денвър със съпругата си Лора и котарака им Ламбърт. Повече за него ще научите на сайта му: scottcarney.com.