Тара Уестовър: "Образована"

  • Сподели:
Тара Уестовър: "Образована"

"Образована" от издателство "Ентусиаст"

Тара Уестоувър е родена в семейство на мормони, което прекарва живота си в подготовка за Края на дните. Баща ѝ смята, че правителството цели да промие мозъците на всички, които се възползват от услугите и програмите на държавните институции, така че децата Уестоувър не посещават училище и не ходят на лекар.

Всички рани, мозъчни сътресения и дори изгаряния от експлозии са третирани с билки и енергийно лечение от майка им. Тара няма акт за раждане, училищно досие или медицински картон.

Според правителството тя изобщо не съществува. Семейството е толкова изолирано от обществото, че няма кой да се погрижи децата да получат образование или да се намеси, когато един от по-големите ѝ братя се превръща в насилник.

Докато расте, баща ѝ става все по-радикален, а брат ѝ все по-агресивен. На шестнайсет Тара решава да се самообразова. Стремежът ѝ за знания я отвежда далече от планините на Айдахо, през океани и континенти, чак до Кеймбридж и Харвард.

И тогава тя започва да се чуди дали не е отишла твърде надалеч и има ли все още път към дома.

"Образована" е разказ за борбата да се изградиш като личност. Това е история за жестоката семейна лоялност и мъката, която идва с прекъсването на връзките с най-близките.

Със силната проницателност, която отличава всички велики писатели, Уестоувър претворява необикновения си опит в уникална история за съзряването. В разказ за същността на образованието и възможностите, които дава то – перспективата да погледнеш на живота с нови очи и волята да го промениш.

Превод от английски език: Илияна Бенова – Бени

За автора

Тара Уестоувър е американска авторка, родена през 1986 г. Дебютната ѝ книга "Образована" излиза през 2018 г. и се превръща в бестселър №1 в престижната класация на в. "Ню Йорк Таймс".

Заглавието печели редица литературни награди и е в списъка с най-добрите книги на 2018 г. Година по-късно Уестоувър е избрана сред 100-те най-влиятелни личности на списание "Тайм".

Тара Уестовър: "Образована"

След като беше продаден в тираж от 4 милиона екземпляра в над 45 държави и получи редица литературни награди, вълнуващият мемоар на Тара Уестоувър "Образована" излиза за първи път на български език в издание на "Ентусиаст".

Веднага след първото си издание "Образована" оглавява престижната класация на вестник "Ню Йорк Таймс", където се задържа 132 последователни седмици. Заглавието влиза в списъка на "Ню Йорк Таймс" с най-добрите книги за 2018 г. и е избрано за книга на годината на Американската асоциация на книгоразпространителите.

Не закъсняват и хилядите затрогващи отзиви на читатели не само в САЩ, но и по целия свят. Ето защо през 2019 г. Уестоувър получава своето заслужено място сред 100-те най-влиятелни личности на списание "Тайм".

Тара Уестовър: "Образована"

Със силната проницателност, която отличава всички велики писатели, американската авторка разказва необикновената си лична история за съзряването, образованието и възможностите, които дава то – перспективата да погледнеш на живота с нови очи и волята да го промениш завинаги.