10 причини за появата на целулит

  • Сподели:
10 причини за появата на целулит

Приятелите ни от "Вдъхновения" обобщават десет причини, които провокират появата или влошават състоянието на целулита.

Статистически погледнато 90% от всички жени по целия свят имат целулит. Важно е да знаеш, че той няма нищо общо с възрастта! 

Целулит се случва да имат както младите момичета, дори преди тинейджърска възраст, така и жени в разцвета на младостта си, както и възрастните дами. А останалите 10%, щастливките, които нямат целулит, също са представителки на различни възрастови групи.

Целулитът не се дължи задължително на надномерно тегло. Има изключително слаби жени с целулит, както и активно спортуващи дами с целулит.

Целулитът все още се третира като козметичен проблем, но не и като медицински. Той обаче може да има връзка и със здравето ти. Наличието на целулит, особено в по-тежка степен, може да се дължи на някой от следните фактори: 

{GALLERY}

Автор: Борислава Люцканова / Вдъхновения

10 причини за появата на целулит

Тютюнопушенето задълбочава портокаловата кожа, като също така блокира и производството на колаген. Така че, ако все още пушиш, помисли дали цената (освен твоето здраве и твоята красота) си заслужава.

Какво се случва с тялото ни, ако спрем да пушим?

Снимка: realworkhard / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

Този проблем говори за небалансиран микробиом. Не е нормално коремът ти да се подува след прием на определени храни. Това е признак на нарушения в храносмилането и познай – те не са "нелечими". Можеш да се разделиш с тях.

Микробиом и връзката му със стреса и затлъстяването

Снимка: EliasSch / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

Вярно е, че целулитът не е пряко свързан с възрастта. За съжаление обаче, колкото повече години минават, с толкова повече неочаквани и очаквани здравословни промени се сблъскваме. Колебанията в хормоналните нива са част от тях.

Най-красивата и щастлива хормонална буря е тази на бременността, раждането и кърменето, но след нея неминуемо идват перименопаузата и менопаузата.

Наред с известните на всички и често иронизирани симптоми, като чести смени на настроението, горещи вълни и прочие, хормоналните колебания може да предизвикат и обостряне на проблема с целулита, както и някои изненадващи "бонуси", като умора, напълняване, проблеми с кожата и много други.

Снимка: nastya_gepp / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

След 30-ата ни година мускулната ни маса спада с от 3 до 5% с всяка година. И като знаем, че в природата нищо не остава празно, ммм, да, освободеното от тази мускулна маса място се заема от мазнини.

А пък както също много добре знаем, 1 килограм мускули има съвсем различен обем от 1 килограм мазнини. Да не говорим, че това оказва влияние и върху костната плътност.

Само за финал ще ти кажа, че ако едно от оправданията ти е, че нямаш достатъчно енергия, то задължително трябва да започнеш още сега със спорта. Или казано по друг начин, "липсата на енергия е симптом на липса на спорт".

Не винаги, разбира се, защото може да има и други причини, но много често е точно така. Започни с малки стъпки. Дори 5-минутна разходка с по-бърз ход е добро начало. Важното е да е всеки ден и да се стараеш да увеличаваш времетраенето и натоварването постепенно.

Как да кажем "сбогом" на целулита със спорт

Снимка: happyveganfit / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

Това е типично женски проблем. Причините може да са много, но ще изброя само някои, които си струва да провериш:

◦ дехидратация;
◦ хранителни непоносимости;
◦ нисък или прекалено висок прием на сол;
◦ ПМС, респективно хормонален дисбаланс. Уви, те вървят ръка за ръка.

Менструацията не трябва да е свързана със страдания. Да, може да е придружена с лек дискомфорт от време на време, като леки болки в кръста и корема, но те трябва да са едва доловими.

Ако изпитваш силни болки и се налага да пиеш болкоуспокояващи и/или да си полягаш през тези дни, защото "не издържаш" на болката, ако има обилно кървене и други по-неприятни симптоми, като подуване и/или болки в гърдите, неконтролируемо желание за сладко и т.н., то е много възможно да имаш и лека или по-тежка форма на хормонален дисбаланс.

Задържане на вода и течности: как да изхвърлим излишното от тялото си?

Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

Целулитът всъщност представлява проблемни натрупвания (на мазнини, вода, токсини и т.н.) в мастните клетки. Лимфната система не успява да ги раздвижи достатъчно добре.

При недостатъчен прием на вода нещата се обострят. Като компенсаторна реакция организмът започва да натрупва още повече неща точно в проблемните ти зони.

Ако пиеш много вода, имаш по-големи шансове да подобриш циркулацията в лимфната система и оттам да подпомогнеш "разнасянето" на натрупванията. А, ако включиш и комплексен подход, след месец – два ще забележиш осезаема разлика.

Как и кога да пиете вода

Снимка: Michael-T / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

При жените има повече от 1000 причини за забавяне на метаболизма. С напредване на възрастта отслабва и мускулната ни маса и нещата стават още по-сложни. Но можеш да видиш как да разплетеш този заплетен възел тук.

36+ начина как да ускориш метаболизма си - здравословно отслабване

Снимка: happyveganfit / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

Хранене, включващо твърде много рафинирани, хидрогенирани и синтетични храни. Ако се храниш така, то вземи мерки да коригираш това. И не, не прави тази "жертва" само заради целулита. Той ще се окаже последният ти проблем, следствие от това хранене.

Диета, богата на твърде много нездравословни трансмазнини също може да е причина за поява или влошаване на целулита.

Как ни вредят преработените храни и защо е добре да ги избягваме? 

Снимка: Pexels / Pixabay.com

10 причини за появата на целулит

Високият процент телесни мазнини, без да е задължително, все пак е фактор. Виж как можеш да подпомогнеш горенето на мазнини по естествен и натурален начин в статията, посветена на натуралните фатбърнари.

Храни и напитки, които горят мазнини

Снимка: photosforyou / Pixabay.com