5 начина да се избавите от целулита

  • Сподели:
5 начина да се избавите от целулита

Козметологията често употребява словосъчетанието "лечение от целулит". Всъщност, това въобще не е болест. Не че от този факт ще ви стане по-леко. Почти всички жени получават целулит и копнеят да се избавят от него възможно най-бързо. Това може да се случи и в домашни условия!

Колкото по-рано обявите война на "портокаловата кожа", толкова по-големи са шансовете за победа. А ако искате битката да бъде последна и то във ваша полза, мерките трябва да се предприемат глобално, на няколко фронта.

1. Правилно хранене

Преди всичко трябва да намалите значително количеството на солта, която задържа течностите в организма, а за тестените изделия и тортичките направо да забравите. Желателно е мазното свинско месо да замените с пилешко и да изключите пържените ястия от менюто си. Плодове и зеленчуци може да хапвате на воля. Те нямат много калории, а пък съдържат много вещества, които подобряват храносмилането.

2. Самомасаж

Масажът трябва да се прави в критичните области с леки движения отдолу-нагоре. Те подготвят тъканта за по-енергични въздействия. След поглажданията може да направите серия от разтриване и потупване. Приключете масажа с по-леко разтриване на обработената област. За да усилите ефекта, може да използвате ръчни масажори и специален антицелулитен крем. Добре е кремът да се нанася с по-активни масажни движения, за да се разнесе възможно най-бързо.

3. Физическо натоварване

Активният спорт винаги помага, даже и в битката с целулита. Освен чистите аеробни гимнастики, ще разградите по-бързо подкожните мазнини с каране на колело, кънки, ски, танци, спортно ходене, баскетбол. В сутрешната си гимнастика включете упражнения, които укрепват мускулите на бедрата, мишниците и ханша.

4. Водни процедури

Топлина и вода - тази комбинация успешно разбива масните натрупвания. Ваната е отлично средство срещу целулита, особено ако във водата се добави екстракт от водорасли, морска сол и ароматни масла - предимно цитрусови, защото укрепват повърхностните кръвоносни съдове и подобряват кръвообръщението. След топлата вана винаги вземайте контрастен студен душ. С него ще тренирате съдовете и ще тонизирате кожата.

5. Козметични средства

Козметиката със съдържание на водорасли предизвиква дренажен ефект и подпомага работата на лимфната система. В козметиката се използват предимно видове, които съдържат много йод и други вещества, въздействащи на рецепторите на мастните клетки така, че ги принуждават да се съкращават. Може да си правите и домашна маска с мед, суха горчица, утайка от кафе и люспи от сладък лук. Сместа се нанася на проблемните зони и отгоре се завива с топло одеяло. Оставя се за около 20 минути и после се измива.

Факти за целулита

Той се среща при 80 – 85% от жените в една или друга степен. Появата му е свързана предимно с отделянето на женските хормони естроген и пролактин. Освен това, самото устройство на съединителната тъкан на подкожно-масните клетки при жените предразполага към целулит. Той се появява най-често в периоди на хормонални промени.

В 12% от случаите става видим още при девойките през половото съзряване, в 20% от случаите е свързан с бременност и раждане, а в 25% от случаите се появява и засилва през менопаузата.

Като медицински проблем си има точна дата на раждане – 1973 година. Именно тогава французойката Никол Ронсар публикува превърналата се в бестселър книга "Целулит". Още тогава авторката описва основните белези и назовава причините за неговата поява, сред които са липсата на движение, висококалоричната храна, пушенето, консумацията на алкохол и кофеин. От тогава борбата с целулита придобива световни мащаби.