Алое Вера за по-силна и здрава коса

  • Сподели:
Алое Вера за по-силна и здрава коса

Предимствата на маската за коса с алое вера и как да си направите такава

Алое вера е сукулент, който расте в слънчев климат по целия свят. Месестите листа на това растение съдържат гел, който има много приложения в природната медицина. Гелът има слава, че помага за облекчаване на изгоряла от слънцето кожа и други повърхностни рани, но редица изследвания сочат и за други ползи за здравето. Благодарение на своите овлажняващи свойства и подхранващи витамини, алое вера придоби популярност като средство за лечение на суха коса и кожа. Алоето може да помогне за облекчаване на пърхота, а растителните съединения могат да помогнат за изграждането на по-здрава и силна коса.

Ето един поглед върху ползите от използването на алое вера в домашните  маски за коса, няколко рецепти, както и други начини, по които можете да използвате тази естествена съставка в косата си.

Ползите от използването на алое вера в маска за коса:
•    противовъзпалително действие, което може да помогне за намаляване дразненето на скалпа;
•    овлажняващ ефект;
•    съдържа ензими и мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението;
•    витамини C, E, B-12, съдържание на фолиева киселина и холин, които подхранват и укрепват косата.

За кой тип коса е най-подходящ използването на алое вера?

Няма изследвания, които да сочат, че алое вера е най-подходящ за определен тип коса. Въпреки това, специалистите по грижа за косата препоръчат алое вера, ако имате: мазна коса, чуплива, суха или увредена коса, къдрава коса или естествена коса.
Изпробването на гел от алое вера в косата ви може да е най-добрият начин да разберете дали е благоприятен за вас. 

Как да си направим маска за коса от алое вера?

Тъй като маските за коса често съдържат повече масла и кондициониращи агенти от типичния балсам и ги оставяте в косата си за по-дълъг период от време, те могат да насърчат по-интензивно заздравяване и възстановяване от обичайната ви рутинна грижа за косата.
Можете да комбинирате гел от алое с кокосово масло, за да направите семпла, но ефективна маска за коса. Кокосовото масло може да помогне на косата ви да се чувства по-мека и да стимулира нейната сила и блясък. Може да помогне и за намаляване на чупливата и непокорна коса.

Ето стъпките за приготвяне на маска за коса с алое и кокосово масло:
Ще са ви необходими 2 с л гел от алое вера (пресен или закупен от магазина) и 1 с л кокосово масло. Разбъркайте маслото и алоето докато образуват гладка смесена паста. Нанесете маската върху косата си с пръсти. Разделянето на дълга коса на части може да помогне за по-лесно прилагане. След като нанесете маската в краищата на косата си, можете да я втриете внимателно и върху скалпа си. Освен това, може да започнете от скалпа, ако прилагате специално маската за лечение на пърхот. Когато приключите с нанасянето на маската, срешете косата си с гребен с широки зъбци. Това помага да разпределите маската по косата си равномерно. Покрийте косата си с шапка за душ или найлоново фолио. След това увийте главата си с кърпа. Това помага да се предпази маската от капене, но също така помага да се предпази косата от изсушаване. Затоплянето на кърпата може да има още по-овлажняващ ефект. Оставете маската за 30 минути или час за допълнително кондициониране. Изплакнете маската от косата си. Можете да замените балсама си с тази маска поне веднъж седмично, за да подобрите здравето на косата си.
Можете да използвате много различни съставки в домашните си маски за коса.

Ето още няколко рецепти, които можете да опитате с алое вера:

Алое вера и ябълков оцет
Тази рецепта може да бъде особено ефективна при лющещ се и сърбящ скалп, тъй като някои хора твърдят, че ябълковият оцет може да работи и като естествен лек срещу пърхот.

За да направите тази маска, смесете:
•    4 супени лъжици гел от алое 
•    2 ч.л. ябълков оцет
•    1 ч.л. мед, ако желаете (медът може да заключи влагата в косата ви, а също така има изглаждащ ефект)

Следвайте инструкциите за прилагане на рецептата за маска от алое и кокос с тези изключения:
Започнете да нанасяте маската върху скалпа си.
Изплакнете маската след 20 минути.
Използвайте тази маска през седмица.

Алое вера и кисело мляко
Пробиотиците в киселото мляко могат да помогнат при пърхот. Изберете пълномаслено, обикновено, неподсладено кисело мляко. За да направите тази маска, смесете:
•    2 с л кисело мляко
•    2 с л гел от алое 
•    2 ч.л. мед по желание

За да приложите тази маска, следвайте инструкциите по-горе, но не оставяйте маската да действа за повече от 20 до 30 минути. За най-добри резултати използвайте веднъж седмично.