Червилото

  • Сподели:
Червилото

Дългата история на най-верния приятел на жената започва около 5000 г. пр. Хр. – в  древна Месопотамия, където полускъпоценните камъни били разбивани на прах и  нанасяли върху устните. Клеопатра правила своето червило, стривайки карминови бръмбари, от които получавала силно червен цвят. Всичко това се смесвало с яйца от мравки, кана и люспи от риба.

През ХVI век червилото станало много популярно по времето на Елизабет I – диктатор на модата и кралица на Англия. В тази епоха червилото е правено от смес на пчелен восък и червена боя, извличана от различни растения. Елизабет I използвала живачен сулфид, за да оцветява устните си. Тя въвежда модата на тебеширено-белите лица в комбинация с ярко червено червило.

Мъжете и жените винаги са били очаровани от червилото. През 1653 г. английският свещеник Томас Хал се обявил против червилата и нарекъл оцветяването на лицата "дяволска работа". Според него жените, които оцветявали в алено устните си се опитвали да „прелъстят другите и да запалят свещта и огъня на страстта в сърцата на тези, които спират погледа си върху тях”.

През 1770 г. английският парламент въвежда закон, отричащ червилото. Той гласял, че жените, прелъстяващи мъжете със силата на грима, трябвало да се третират като вещици. Независимо от този закон, години по-късно с развитието на кино индустрията, червилото станало истински хит. Холивудските актриси помогнали много за популяризирането му.

През ХVIII - IXX век в Япония, гейшите използвали голямо количество козметика, включваща бяла оризова пудра, сенки за очи, руж на бузите и плътно покрити с цвят устни. Разбира се цветът  бил ярко червен, за да отива на красивите кимона.

С развитието на козметика в съвремието, различните марки и фирми разработват и подобряват качеството на червилото. Най-скъпото червило в света KissKiss Gold and Diamonds на Guarlain струва 62 000 долара. Червилото е разработено в 15 различни варианта. Направено е от 110 гр. твърдо 18 – каратово злато и 199 диаманта.

Тайната да изглеждате перфектно с червено червило се крие в това да изберете правилния нюанс, който да съчетаете с тена на лицето и цвета на косата ви. Колкото по-светла е кожата ви, толкова по-силно трябва да присъства оранжевият нюанс. За дамите с тъмни коси и тъмна кожа е подходящо червено червило с розов нюанс. И нека не забравяме, че червеното червило е ярък акцент и затова макияжът на очите нека да бъде в по-неутрални тонове. И разбира се каквито и да са модните тенденции, яркото червено червило си остава класика.

 Червилото през годините:

  • 1949 г. Хейзъл Бишоп създава първото дълготрайно червило.
  • 1952 г. Revlon прави първата голяма реклама на червило в кампанията „Огън и лед"
  • 1957 г. Продуктът на Gala е първото червило в тубичка.
  • 1959 г. Във филма с Мерилин Монро „Някои го предпочитат горещо” всички жени носят ярко червено червило.
  • 1964 г. Започва ерата на бялото червило. Всички жени искат да се отърват от традиционното.
  • 1972 г. Жените на 70-те се чувстват свободни и казват „не” на червилото.
  • 1975 г. Разгарът на диско-модата. Всички използват гланца за устни, заради бляскавия ефект.
  • 1977 г. Модата на черното червило.
  • 1986 г. Мадона заявява, че любимото й червило е с червен цвят. Всички започват да я копират. 

Снимки: fashiongonerogue.com / eyeshadowlipstick.com

Червилото
Червилото
Червилото