Чудото на колагена

  • Сподели:
Чудото на колагена

От известно време непрекъснато слушаме за вълшебните ефекти на колагена. В морето от информация решихме да обясним за какво наистина служи той и кога е добре да го използваме.

Той е най-разпространеният протеин в тялото ни. Намираме го в костите, сухожилията, мускулите, кожата. Благодарение на него тялото ни има здравина и структура. Съществуват над 16 типа колаген, но в тялото ни се намират 3 вида. При животните той се намира в частите, които обикновено изхъврляме и не използваме в менюто си: кожата и кокалите. За щастие има доста други вкусни храни, които можем спокойно да включим в менюто си.

Други вещества, които могат да подпомогнат образуването на колагена, са пролинът, който се намира в месото, сиренето, соята и зелето. Витамин C, който намираме в портокали, ягоди, чушки и броколи е от основните съставители на колагена. Похапвайки повече ядки, червено месо и растителни храни, набавяме в организма си значително количество мед и витамин А. Благодарение на тях чувствително ще увеличим нивото на колаген в ставите и мускулите ни.

Лошата новина при така ценния колаген е, че неговият синтез започва да намалява около 40-годишната възраст. Драматично намаляване се наблюдава при жените особено след менопаузата. До около 60-годишна възраст обикновено има значителен спад в производството на колаген.

Специалистите препоръчват чистия прием на колаген след като навършим 30-35 години. Добре е да се консумира под формата на хранителна добавка. За съжаление в днешния забързан свят с храната приемаме изключително малко ценни съставки, затова все повече се обръщаме към допълнителния прием на добавки.

Представяме ви няколко наистина важни ползи от колагена, които биха ни накарали да се замислим по-сериозно върху липсата му.

Убива апетита

Безспорно една от най-привлекателните ползи. Добавянето на колаген към дневното меню дава над 10 грама здравословен протеин и служи отлично за повишаване на енергията. Добър спътник в битката с килограмите и е често предпочитан пред употребата на други протеини. Добавяме го в смутито, тъй като е прахообразен, пием го с топла вода и лимон или просто със сутрешния чай.

Подобрява съня

Сънят е в основата на добрия режим и е ключов за здравето ни. Факт е, че колагенът значително може да подобри качеството на съня. Това го прави по-ценен от всичко!

Възстановява съединителната тъкан

Болките в мускулите, сухожилията и ставните връзки могат да бъдат изключително остри и неприятни. Колагенът има свойството да работи по цялостното възстановяване на тъканите. Подходящ е за прием дори и след тежка тренировка! Последни изследвания сочат, че намалява значително болките както в ставите, така и възпаленията.

Намалява чувството за тревожност

Депресия, напрежение, повишена чувствителност… има десетки начини, по които можем да наречем онова неприятно чувство. Тайната в колагена се крие и в неговата най-малка съставка – глицин. Тя е невротрансмитер, химикал в мозъка, който намалява безпокойството и се грижи за хармонията в настроението.

Здрави кости

Здравите кости са от изключително значение за целия организъм. Костите са 90% колаген, което води до заключението, че дневната му доза предотвратява загубата на костната маса, увеличавайки минералната им плътност, прави ги по-нечупливи и увеличава размера им.

Сияйна кожа

И то след осмата седмица на прием! Кожата става по-здрава, по-еластична, възвръща младежкия си и свеж вид. Доказано е, че след като навършим 25 години, започваме да губим по процент годишно. Но колагенът е тук и под формата на крем, за да влезе в дневната ни бюти рутина! Интересно проучване обаче доказва, че молекулите на колагена са прекалено големи, за да минат директно през кожата, а кремовете с подобна база са ценни по-скоро заради хидратиращо действие. Препоръчват употребата му на прах или капсули!

Какъвто и да е изборът ви, едно е сигурно – след определен момент колагенът започва да изчезва, а присъствието му е наистина ценно. Дали за красота, бодрост или като защита срещу болката, приемът му със сигурност не би навредил!

Източник: fashioninside.bg