Европейската шампионка Анита Маркова по пътя към здравето, баланса и вечната младост

  • Сподели:
Европейската шампионка Анита Маркова по пътя към здравето, баланса и вечната младост

Днес ви срещаме с основателката на проекта за здравословен и балансиран начин на живот Fit Mama - Анита Маркова.

За да стигне до мястото, на което се намира днес, животът на Анита е бил осеян с много трудности и перипетии, а вместо това да я демотивира и сломи, Анита става още по-силна, по-борбена и по-амбициозна, че ще изпълни мечтите си. ''Борбата със себе си е най-тежката война'', казва тя. Сега, чрез своя личен пример, Анита помага на другите да бъдат щастливи във всеки един период от живота си. Докоснете се до един шампион - при това далеч не само в сферата на спорта. 

Какво помага да се отървем от излишните мазнини в областта на корема?

- Както обичам да казвам - мечтаната коремна преса се готви в кухнята. Целесъобразният хранителен режим ще ни отърве от излишните мазнини.  

Калорийният дефиццит или да приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме, както и добрият подбор, и съотношение на мазнини, протеин и въглехидрати са разковничето на плоския корем.

Вашите препоръки за редуциране досадните целулит и стрии?

- Прием на достатъчно вода в ежедневието - минимум 30 мл за всеки килограм телесно тегло. Достатъчно движение в ежедневието. По възможност 7-10 000 крачки, както и силови тренировки.

Без пържени, прекалено солени храни и бързи въглехидрати. "Тайните" за живот без целулит са много, но за мен това са основните. Аз обичам превенцията пред борбата с проблемите. Затова бих препоръчала на жените да нямат резки покачвания и смъквания на килограми, което е предпоставка за образуване на стрии. Освен това достатъчният прием на омега мастни киселини ще направи кожата доста по-еластична и предпази от неприятните нацепвания. Добрата хидратация също е в основата.

Какво представлява менюто, с което обичайно се храните? 

- В момента кърмя второто си дете вече повече от година и менюто ми е по-богато. Ежедневно имам 4 до 5 хранения на ден през около 3 часа. Във всяко хранене имам източник на протеин - доза протеин на прах, яйца, морски дарове или различни комбинации от растителни протеини. Както и източник на въглехидрати - овес, киноа, ориз, картофи.

Често включвам бобови храни като червена леща, нахут, боб мунг дал. Салатите са поне две-три през деня в основните хранения като подбирам предимно сурови пресни и сезонни зеленчуци. Ядки също консумирам около 20 гр на ден. Разнообразявам ги - орех, бадем, кашу, конопени семена също често включвам.

Използвам различни масла като кокосово, гхи, авокадо в целия му вид. Кълнове също включвам в ежедневието си. И пия доста високоалкална вода, която си правя вкъщи чрез специална машина. Вярвам, че добрата хидратация и пречистената вода ни правят по-млади, здрави и в по-добра кондиция.

Колко пъти седмично спортувате и на какви тренировки залагате?

- Старая се да имам минимум три дни в седмицата тренировки, понякога успявам 4 до 5. Последната година тренирам основно вкъщи с бебето като създадох специална програма за заети майки, която кръстих "Фит Мама & Фит Бебе". Програмата е основно за майки, които тренират заедно със своето бебе.

Изключително ефективни упражнения, които решават проблема на много жени, чиито бебета не спят и не ги оставят да тренират. Просто ги вземат в слинга, те заспиват по време на тренировката и мама спокойно влиза във форма.

Какво е посланието, което се стремите да предадете на своите последователи?

- Основното, което искам да им предам, е, че те са творците на живота си и могат да постигнат всичко, което истински пожелаят. Преминала съм през изключително тежки периоди като хранителни непоноимости, алергии, тежко емоционално хранене, опити за самоубийства, а впоследствие - булимия.

Преборила съм всичко това и съм го оставила в миналото. Взех си уроците и продължих. Превърнах се в професионален състезател по бикини фитнес, станах Европейска шампионка в Италия 2018 г. Година по-късно представих България на Световно първенство, на което бях сред 40-те най-добри състезатели в света.

Книгата ви се нарича "Богинята в теб" - каква е историята, която стои зад това заглавие?

- Издадох книгата "Богинята в Теб - Библия за пътя към по-доброто". Трупам бавно и стремглаво последователи в социалните мрежи в профилите в Instagram и Facebook под наименованието @fitmama.bg, развивам два сайта - блога FitMama и онлайн магазина shop.fitmama.bg, помагам на много момичета да намерят себе си и подобят живота си.

Завърших доста обучения в  областта на здравето, периода на бременността, възстановяването след раждането и спорта. Имам две прекрасни деца и мъж, който ме подкрепя. Повече от всякога искам да предам тази сила на хората, които ме следват. Защото днес можеше да съм някъде другаде, забравена  отдавна. А аз съм тук и искам да вдъхновявам, че животът е чудо и чудотвореца сме ние.

Неслучайно и мотото на моя бранд "Фит Мама" е, че във всяка жена живее Богиня, която чака да бъде събудена, а моята мисия е да помогна и техните да изгреят.

Как богинята, която живее вътре в нас, да се чувства щастлива и удовлетворена? Повече духовна или повече физическа е тази "работа"?

- Всичко е комплексно и трябва да полагаме грижи от всички посоки, за да сме истински щастливи. Но истинското удовлетворение идва от спокойния ум и дух. Затова е важно да се чувстваме в хармония със себе си и живота, който водим във всички аспекти - среда, работа, семейство, приятели, начин на хранене, спорт в ежедневието.

Дали ги има и в какво качество са. Да чувстваме живота в пълния му спектър и да знаем, че сме в "нашите коловози", а че не живеем нечий чужд живот. Била съм и от другата страна, и от болезнен опит знам, че това е изключително пагубно за психиката, а от там се обърква и всичко друго. Затова в основата на щастливия живот е хармонията със себе си и начина на живот, който водим.

Защо е важно да се грижим за себе си? 

- За да запазим здравето и младостта за по-дълго време. Всички  остаряваме и от нас зависи кой колко бързо ще го направи. Обичам едно мое изказване, което гласи "Ние избираме дали ще живеем във вечна младост или в тежка старост".

Винаги съм се възхищавала на възрастни  хора, които са в добра физическа форма, незнаят какво са лекарства и имат бодър дух, който ги прави вечни. Понякога поглеждам в бъдещето и ми се иска, когато настъпи този момент да знам, че съм направила всичко възможно и тогава да Живея, а не вегетирам. Ако всеки от нас погледне "натам", може би ще промени нещо в навиците си, защото всяко наше действие днес, определя как ще живеем утре и тогава.