Грижа за косата в домашни условия

  • Сподели:
Грижа за косата в домашни условия

Повечето жени влагат огромни средства и грижи за косата, като според направено проучване най-много пари харчат за поддръжка на косата, повече отколкото за всяка друга част от тяхното тяло. Всъщност не само по усмивката, но и по косата хората ни посрещат, а по ума изпращат и това също е неоспорим факт. Представете си какво е първото нещо, което си мислите, когато се запознаете с нов човек, всъщност почти 85% от анкетираните споделят, че първото впечатление, което им е създал човекът срещу тях се гради на външния вид и най-вече на поддържаната красива прическа. Правилно функциониращият организъм в съвкупност с ежедневните грижи ни гарантират, че можем да се радваме на здрава и силна коса, а за да се случи всичко това можете да прочетете и нашите полезни съвети.

Масаж на скалпа
Тази ежедневна грижа помага на кръвообращението, както и усилва растежа на косата. Затова ако искате да се радвате на здрава и гъста коса, трябва задължително да масажирате скалпа сутрин и вечер, когато изпълнявате своя ритуал за сресване. 

Измиване и правилна грижа за косата
Преди да преминете към измиването на косата винаги я сресвайте с широк гребен, по този начин ще улесните процеса на измиване и ще свалите голяма част от натрупаната мазнина по скалпа. След като сте я сресали хубаво, преминете към измиването, като този процес трябва да премине под формата на приятен масаж без прекалено натискане и търкане. Масажът на скалпа трябва да се извършва с възглавничките на пръстите, като за целта можете да включите всичките си пръсти и с кръгови движения да преминете през всеки участък от главата. Нанесете подходящ шампоан, според типа коса, след което масажирайте скалпа и оставете водата да отмие козметичния продукт.

Всекидневно измиване
През лятото може би ви се налага да измивате косата си по-често, но не се притеснявате за това, че ще я изсушите твърде бързо, просто следвайте тези съвети. Първо шампоана, който ще нанесете върху скалпа и дължината не трябва да бъде повече от 1 ч лъжичка, тъй като ако използвате повече от препоръчителната доза има голяма вероятност да разрушите структурата на косъма. Второ, не забравяйте да нанесете подхранваща маска, така косъмът няма да има възможност да се изтъни, а козметичният продукт от своя страна ще предпази и защити косата ви от различните термични обработки, както и от косопада. 

Задължително след измиване нанесете подхранваща маска
Подхранващата маска е много важен детайл, който не трябва да пропускаме, особено ако искаме да се радваме на здрава, силна и бляскава коса. Нанесете съвсем малко от маската единствено по дължината на косата, след което изчакайте около 15 минути и преминете към изплакване. След като сте измили косата и докато е още мокра не е препоръчително да я сресвате преди да сте я изсушили, вместо това можете да прокарате пръстите си между нея и по този начин да я оформите според желанията си.

Ако искате да предотвратите ранната поява на бели коси
Ако искате да предотвратите преждевременното побеляване на косата и да се наслаждавате на по-бляскава коса, използвайте сок от прясно изцедени ябълки. Нанесете го върху косата си, след което отмийте с шампоан и нанесете подхранваща маска. Ябълковият сок възстановява структурата на косъма, тъй като част от съставките в този плод подхранват и се грижат за косата ни, като предотвратяват преждевременното побеляване на косата. 

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.