Хелън Мирън: "Притесненията са нещо скъпо и скучно - няма как да си ги позволя"

  • Сподели:
Хелън Мирън: "Притесненията са нещо скъпо и скучно - няма как да си ги позволя"

След една достойна ера в светлините на прожекторите, 76-годишната Хелън Мирън не показва никакви признаци на стареене на духа. 
Едно от последните предизвикателства, в които участва активно, е провелото се наскоро дефиле L'Oreal в Парижката седмица на модата.
Както е известно Мирън е посланик и рекламно лице на козметичната марка от 2014 година.
Пред Хана Коутс актрисата разказва за увереността, тайните на пълноценния живот и грижите, които полага за себе си.

За дефилето на L'Oréal в Парижката седмица на модата

- Театралната игра не ми е чужда, така че цялата тази идея да изляза и да направя необходимия спектакъл, е в моето ДНК.
Нещото, което обичам в модните ревюта е, че - за разлика от театъра, където всичко е репетирано и всеки знае какво прави - подиумът е абсолютен хаос! Харесва ми техничността по организацията на едно модно ревю, забавно е да се гледа. И трябва да ви призная, че всички истински модели са супер сладки. Излъчват спокойствие, защото знаят какво правят, свикнали с хаоса, докато аз гледам всичко с удивление.

Отношение към грима

- Стремя се да бъда различна. Нанасям грим според това как се чувствам. Обикновено хващам първото нещо, което е в чекмеджето ми с гримове. Обичам козметичните продукти, както и гримовете. Обичам усещането и миризмата им. Обичам да нарушавам собствените си правила, доколкото е възможно. Ако работя с гримьор, обичайно той ще попита какво харесвам и отговарям, че лицето ми е неговото платно - нека прави каквото иска. Всички се забиваме в коловозите си и правим едно и също с косата, с грима, с устните си, а е хубаво да се променяме и разчупваме рамката на стереотипа.

За тайната на пълноценния живот

- Колкото и да бе вълнуващо да танцувам с Вин Дизел под дъжда на Пиаца Сан Марко - това не е тайната на един добре изживян живот. Не се чувствайте парализирани от собствената си несигурност и не бъдете твърде учтиви или извиняващи се в живота. Надявам се, че самата аз съм любезна, мразя грубостта, но трябва да бъдем отворени за идващите възможности. 
Много добра идея е от време на време да погледнете света през детските очи или тези на чужденец, и да станете свидетели на собствената си среда. Представете си, че я виждате за първи път и изпитайте магията в нея - защото във всяка среда има магия. Всичко, от което човек се нуждае, е да се види света с чисти очи.

За подготовката около събитие

- Обикновено това, което правя, е да подредя дрехите си предната вечер. По този начин сутрин не изпадам в паника какво ще облека.

Кога е започнала да се чувства уверено и комфортно в собствената си кожа

- Без съмнение това е дълъг процес. Беше отдавна, но си спомням момента, в който се научих да се усмихвам. Винаги съм имала дебели бузи (и все още имам!), които смучех навътре. Не може обаче да си смучеш бузите и да се усмихваш едновременно! Това е абсолютно невъзможно. Тогава осъзнах, че да се усмихваш открито, а не със стегната малка усмивка - дава усещане за свобода. 
Обичам Виктория Бекъм, тя е един от любимите ми хора, но всеки път изглежда така, сякаш е потисната без усмивката си.

За решението да остане със сиво-бели коси

- Трябва да ви кажа, че ми беше много лесно, защото косата ми винаги е била руса. Бях естествена блондинка и въпреки че на моменти косата ми имаше доста тъмни нюанси, през лятото, прекарвайки време на слънце, така или иначе изсветляваше. Следователно чувството е като да си стоял на слънце целогодишно.
Никога не съм ходила на фризьор да боядисвам косата си. Притесненията са нещо скъпо и скучно - няма как да си ги позволя. Жените на моята възраст, които направиха избора да останат в сивата гама - изглеждат ефектни.

Как да подходим щастливо към остаряването

- Моят съвет е да работите отвътре навън. Първо, поемете контрола над диетата си и намерете такава, която да ви кара да се чувствате добре. Това, което поставяте в тялото си, влияе на начина, по който се чувствате отвътре. Следващото нещо са упражненията, което не означава непременно фитнес зала. Силно вярвам в 12-минутните тренировки за жени на ВВС Канада. В същността си това е хубава, малка тренировъчна програма, която върви от лесно към трудно ниво. В нея няма никаква крайност, просто трябва последователно да изпълнявате упражненията всеки ден.