High Bio: Как да си направим маслен извлек от невен

  • Сподели:
High Bio: Как да си направим маслен извлек от невен

Защо е добре да имате маслен извлек от невен в домашната си аптека?

Масленият извлек от невен помага при охлузвания, порязвания и по-леки наранявания на кожата. Златистата течност успокоява при ухапване от насекоми и се използва следоперативно за третиране на белези.

Невенът е ненадминат лечител при изгаряния (ако изгарянето е тежко, първо се консултирайте с лекар!). Може да се използва като масажно масло или дълбоко подхранваща терапия за суха кожа. Жабурене с маслото всяка сутрин се отразява много добре на устната кухина. 

По време на бременност е добра грижа за зоните, застрашени от поява на стрии. Ако не добавите етерични масла, то е подходящо и за периода на бременността, и за първите месеци живот с новороденото.

Когато бебето се роди неговата кожа може да се самоподдържа и без козметика. Но ако все пак решите да използвате такава при масажи или след баня, чистите масла са много добър избор. 

Масленият извлек с невен е нежна и безвредна грижа. При проблеми в областта на пелените комбинация между маслото и въздушни бани бързо успокоява и възстановява кожата.

Вижте как да си приготвите сами маслен извлек:

High Bio: Как да си направим маслен извлек от невен

Изсипете сухата билка в стъклен буркан и я залейте със зехтина (маслото, което сте избрали). Затворете добре буркана и оставете сместта да престои 20 дни.

Прецедете билката през тензух или пластмасова цедка и прелейте готовия маслен извлек в чист съд. Ако желате да има етерично масло - добавете го и затворете добре съда, в който ще съхранявате билката.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

High Bio: Как да си направим маслен извлек от невен

50 гр. сух цвят от невен;

300 мл студено пресован зехтин (или друго натурално масло по ваш избор);

10 капки етерично масло от лавандула (по желание).

Снимка: silviarita / Pixabay.com

High Bio: Как да си направим маслен извлек от невен

Ако съхранявате извлека на тъмно и хладно място, добре затворен и не го замърсявате, ще може да ползвате лечебната смес до 1 година след приготвянето.

Когато искате да ползвате малко от маслото, взимайте с чиста лъжица или отливайте в малък съд и отново затваряйте. 

Не пипайте маслото с пръсти и не връщайте масло, което ви е останало след ползване, след като веднъж сте го отделили от общия съд. Ако разполагате с малки бурканчета/шишенца, може да разпределите извлека в тях.

Ако желаете да ароматизирате маслото, е добра идея да добавяте етерични масла в малко количество преди употреба. Така винаги ще имате чист извлек за моментите, в които е по-добре да го прилагате върху кожата без добавени аромати.

Снимка: Chesna / Pixabey.com