Как да използваме етерични масла в сауната

  • Сподели:
Как да използваме етерични масла в сауната

Oбичате ли сауна? А ползвали ли сте етерични масла в сауната? И знаете ли как трябва да ги употребявате за ваша безопасност и за максимална ефективност? В тази статия Борислава Люцканова от Вдъхновения представя принципите за употреба на етерични масла в сауната.

На първо място запомнете следното: етеричните масла не бива да се поставят директно върху камъните. За да се използват етерични масла, е необходимо да се разредят с вода.

За разреждането с вода е нужен емулгатор, благодарение на него маслата ще се разтворят правилно. За тази цел може да използвате капка-две екстракт от стевия. Така ще подобрите и аромата, не само емулгирането.

Правилното съотношение е на 1 литър вода да се добавят 4 капки етерично масло и 1 – 2 капки емулгатор – екстракт от стевия. Всичко се смесва в бутилка със спрей. Ако бутилката е по-малка, запазете пропорцията – 1 капка масло на 250 милилитра вода.

Не забравяйте, че етеричните масла са концентрати. Трябва да сте сигурни, че не поставяте твърде много в разтвора. Етеричните масла са изключително мощни и може да предизвикат нежелани реакции, ако се прекали с тях.

Преди употреба разклатете енергично разтвора, докато се хомогенизира. След това напръскайте камъните в сауната с готовия разтвор. Достатъчни са 7 – 8 впръсквания за начало. Ако се наложи, повторете след около 5 минути.

С този разтвор може да напръскате и седалката, облегалката и пода. Не забравяйте преди употребата на етерични масла да попитате и останалите в сауната дали са съгласни с употребата на конкретно масло. Това не е само въпрос на възпитание, но и на отговорност. Няма как да знаете дали няма някой алергичен в сауната, нали?