Как да определим типа на кожата си

  • Сподели:
Как да определим типа на кожата си

Всяка жена има различен тип кожа, изиксващ индивидуално третиране с подходящи овлажнители, измиващи гелове за лице, душ гелове, кремове и още много продукти, стигащи чак до различните материи.

Има няколко определени типа кожа, алергични към изкуствени тъкани, за които благоприятен е единствено памукът. Затова е много важно да познавате себе си по-добре и да сте наясно с нуждите на вашата кожа, за да можете правилно да ѝ окажете необходимата грижа, пише Alldaychic.com.

По-надолу ще ви дадем информация за различните типове кожа, като се надяваме, че лесно ще разпознаете своята собствена в някоя от категориите. Освен това, ще ви предоставим няколко полезни съвета за това как да се отнасяте към кожата си, в зависимост от вида ѝ.

За да причислите кожата си към правилната категория по-бързо, предлагаме ви нежно да измиете и подсушите лицето си, след което да изчакате няколко часа, за да разберете как точно го усещате. Накрая вземете кърпички и ги притиснете към определени зони, проверявайки по този начин дали се наблюдава известно омазняване или не.

{GALLERY}

Типове кожа:

1. Нормална кожа:
- не е твърде мазна, нито твърде суха; усеща се еднаква във всички зони
- има известни разлики в пигментацията и тоновете
- няма видими несъвършенства, а порите са почти незабележими
- изглежда чиста и гладка
- минимално количество бразди или бръчки
- кожата не се усеща суха, опъната или мазна дори в края на деня
- подходящи продукти: лосиони с екстракт от краставица (те придават на кожата необходимите хидратация и блясък) и ексфолиант, съдържащ алфа хидроксилна киселина (AHA), срещу бръчки.

2. Мазна кожа:
- има лъщящ вид заради мазнините
- големи и видими пори
- наличие на акне, петна и черни точки
- подходящи продукти: почистващи продукти с цитрусова основа, за да направят кожата по-суха; ексфолианти (препоръчително е да се използват редовно); подходящи подхранващи продукти (дори когато кожата е мазна, тя има нужда от хидратация).

3. Суха кожа:
- няма блясък
- наличие на зачервени и люспести участъци
- малки пори
- ниско ниво на еластичност
- ранна поява на леки бразди и бръчки
- подходящи продукти: дълбоко овлажняващи продукти, тъй като кожата ви има нужда от повече еластичност и подхранване; избягвайте търкането по време на къпане или подсушаване; не използвайте грапави почистващи вещества.

4. Комбинирана кожа:
- комбинацията между мазна и суха кожа я прави трудна за поддържане
- зоните около брадичката, носа и челото могат да бъдат много омазнени, а останалите части от лицето – твърде сухи
- големи пори и предразположение към появата на черни точки
- подходящи продукти: кремове с екстракт от розмарин; важно е да използвате различни продукти за различните зони – мазните участъци се третират по един начин, а сухите – по друг.

5. Чувствителна кожа:
- наличие на люспести и червени участъци
- склонност към поява на обриви и раздразнения
- подходящи продукти: продукти с ескстракт от чаено дърво за успокояващ ефект; винаги използвайте слънцезащитни средства и избягвайте вещества с твърде груба текстура; купувайте продукти с надпис "За чувствителна кожа".

Как да определим типа на кожата си

Снимка: Alldaychic.com