Как да се грижим за русата коса през лятото

  • Сподели:
Как да се грижим за русата коса през лятото

Да бъдеш блондинка е цяло изкуство! Зад всеки рус кичур се крият грижи, внимание и специална поддръжка. Особено през лятото, когато косата е изложена на интензивното влияние на слънцето и солената морска вода.

Няколко съвета назаем от специалистите, които най-добре могат да посъветват как да се грижим за русата коса през пролетта и лятото.

1. Поддържане на цвета

Както при боядисаните, така и при естествено русите коси, е важно да се осигуряват допълнителни грижи по хидратирането и поддържането на цвета им. Първите 2-3 седмици след изрусяването е най-добре да използвате продукти от специалните серии за блондинки – така ще съхраните цвета на косите за по-дълго време. За неутрализиране на жълтеникавия цвят, който често се появява след изрусяване, използвайте специални тониращи шампоани.

2. Термозащита

Колкото по-силно изрусени са косите, толкова по-чупливи и беззащитни стават те. Затова е важно след измиването им да нанесете специален серум без отмиване и едва след това да сушите.

Изрусените коси са особено чувствителни на въздействието на сешоара, машата и пресата за коса, затова преди сушене или изправяне непременно използвайте спрей, крем или масло, предпазващи от високите температури.

Най-добре е като цяло да намалите употребата на горещи уреди до един път седмично и да ограничите използването на ластици и фиби, които лесно накъсват косъма.

3. Грижи в салона

Въпреки че повечето маски за коса са удобни и достъпни за използване в домашна обстановка, професионалните грижи във фризьорския салон не са за подценяване. В домашни условия трудно ще постигнете резултата от процедурите в салона, затова е препоръчително поне веднъж в месеца да се оставяте в ръцете на професионалистите и на хидратиращите и възстановяващи козметични средства, които те използват. Състоянието на косата видимо ще се подобри.

4. Щадящи методи на боядисване

Специалистите съветват да изберете техника на оцветяване, при която ще се запазят естествените корени на косата. Така ще ви се налага веднъж на няколко седмици да боядисвате израсналите корени и няма да травмирате излишно косата си.

По време на изрусяване и след това е препоръчително да се защити не само структурата на косъма, но и кожата на главата. Затова защото изрусяването е силен стрес за епидермиса, за който често пъти забравяме. Кожата получава леко изгаряне и може да започне да се лющи, което често е съпроводено от повишена чувствителност, сухота и сърбеж. Всичко това оказва негативен ефект върху състоянието на фоликулите на косата и впоследствие косите започват да растат по-тънки, слаби и склонни към косопад.

5. Слънцезащита

От средата на пролетта до средата на есента русите коси, както и кожата на лицето, е добре да бъдат защитени със специални средства със слънцезащитен фактор. Изборът на продукти е голям – от крем до масла. Изберете продукт 2в1 със SPF и термозащита.

Източник: fashioninside.bg