Кристали от розов кварц - приложение и ползи

  • Сподели:
Кристали от розов кварц - приложение и ползи

Кристалите се използват в културите по целия свят от хиляди години. Техните приложения включват лечение, медитация, защита и творческо вдъхновение.
Един от най-популярните кристали е розовият кварц.
Твърди се, че египетските и римските жени са използвали розово-кварцови маски за лице, за да изчистят тена си и да предотвратят бръчките.
Днес розовият кварц често се използва за бижута, за медитация или като декорация в домове или офис помещения.
Въпреки че няма научни доказателства, че кристалите от розов кварц предлагат някакви ползи за здравето, те се използват и за лечебни цели.

Свойства на розовия кварц

Розовият кварц е бледорозов камък, който е част от семейството на кварцовите кристали.
По-дълбоко розовите разновидности на камъка понякога се наричат ягодов розов кварц. Лавандуловите розови кварцови сортове са бледо лилави.
Той е минерал, съставен предимно от молекули силициев диоксид, които обикновено се образуват при около 752°F–1292°F (400°C–700°C). Кристалът може да бъде намерен в Съединените щати, Австралия, Бразилия, Мадагаскар, Южна Африка, Индия, Швеция и Германия.
Розовият кварц е може би най-известен с това, че е камъкът на безусловната любов. Някои смятат, че излъчва силна вибрация на:

• любов

• радост

• емоционално изцеление.

„Розовият кварц е мощен лечебен кристал", казва кристалният лечител и рейки майстор Кийт Бърч, собственик на KSC Crystals. „Неговият мек, нежен, почти пастелен бледорозов цвят е добра индикация за най-известното му свойство: това на чистата любов. Това е камък както за даване, така и за получаване на любов."

Научни доказателства

Важно е обаче да се отбележи, че липсват изследвания в подкрепа на тези твърдения. Всъщност има много малко доказателства в подкрепа на ползите от кристалите изобщо.
Едно по-старо проучване (представено на две международни конференции през 1999 и 2001 г., но никога не публикувано в рецензирано списание) предполага, че всички духовни, емоционални или лечебни ползи, изпитани от кристалите, могат да бъдат приписани като плацебо ефект.
В проучването на 80 доброволци бяха дадени брошури, обясняващи усещанията, които биха могли да изпитат, докато държат кристали. Половината от участниците получиха истински скъпоценни камъни, а другата половина получиха фалшификати от пластмаса.
Проучването установи, че участниците, държащи фалшивите кристали, са също толкова склонни да съобщават за усещания, колкото и тези, на които са дадени истинските кристали. Това означава, че всички ползи от розов кварц или други кристали могат да бъдат резултат от силата на внушението.
Въпреки това мнозина все още използват кристали като част от своята лечебна практика .

Приложимост при лечение

Смята се, че розовият кварц въплъщава мощни лечебни качества, които могат да бъдат полезни както за физическото, така и за емоционалното здраве.
Казват, че розовият кварц може да:

• лекува проблеми в отношенията

• насърчава взаимното разбирателство

• вдъхне чувство на състрадание и доброта.

Също така се смята, че може да засили чувствата на спокойствие и любов към самите нас.

„Розовият кварц е кристал на безусловна любов, който носи дълбоко изцеление на сърцето, отваряйки сърдечната чакра", обяснява Бърч. „Постига се по-дълбоко състояние на спокойствие и мир, което в крайна сметка води до пълна релаксация, насърчавайки чувствата на щастие и задоволство."

Розовият кварц има ползи за физическото здраве, особено когато се носи върху тялото.
Според Бреза, розовият кварц:

• насърчава по-чист тен

• може да ускори заздравителните процеси

• повишава активността на невроните.

„Розовият кварц увеличава кръвообращението в тялото и е особено мощен, когато се носи близо до сърцето. Розовият кварц отблъсква негативността и когато се носи като накит, помага да замените отрицателните емоции с положителни."
Въпреки това, никога не трябва да използвате кристал, за да замените съветите и лечението на квалифициран лекар.

Ползи

Всички предполагаеми ползи от розовия кварц са чисто анекдотични. Няма научни доказателства, които да показват, че кристалите от розов кварц предлагат предимства извън тези, предоставени от плацебо.
Все пак кристалите може да са важна част от културните, духовните и лечебните практики за мнозина.{GALLERY}

Любов към себе си

Сред кристалните лечители се смята, че розовият кварц може да насърчи чувство на любов към себе си.
„Розовият кварц може да се използва за балансиране на емоционалното здраве, освобождаване на емоционални блокажи и балансиране на други чакри. След като разпознаете и почувствате чиста любов в себе си, тази чиста любовна енергия е това, което чувстват и виждат хората около вас и най-важното на какво реагират."

Медитация

Някои препоръчват използването на розов кварц по време на медитация.
„При медитацията високата вибрация на розовия кварц е полезна не само за вас, но и за планетата", твърди Бърч. „Свързването с розовия кварц с медитация ви позволява да достигнете до това чувство на блаженство, самолюбие и покой.
Когато медитирате с розов кварц, ви препоръчвам да благодарите на кристала, приключвайки практиката си."

Кожа и уелнес

Някои смятат, че розовият кварц може да бъде полезен за кожата. Използват се кварцови ролки чиято цел е да подобрят яснотата на кожата и да премахнат бръчките по лицето ви.

„За кожата розовият кварц може да се използва като еликсир, приготвен чрез накисване на кристала във вода за една нощ, на лунна светлина, ако е възможно, за да зареди енергията за максимална полза", твърди Бърч. Еликсирът е полезен и за почистване на малки порязвания и ожулвания.

„Ще поемате меката, спокойна, успокояваща енергия на кристала, докато спите. Ще имате спокоен и мирен сън, като отново ще се излъчва положителна вибрация." - ако го сложите под вашата възглавница

Можете да го носите като накит или колие

Носенето на розов кварц на колие държи камъка близо до сърцето ви. Предполага се, че това е особено силно.
„Като колие, розовият кварц е мощен, защото се носи близо до сърцето и сърдечната чакра. Това дава възможност на сърдечния център да отвори и освободи напрежението, което се задържа там", твърди Бърч.

Във вашия дом

Може да поставите кристал от розов кварц в дома или офиса си.
„Поставянето на парче розов кварц в центъра на вашата къща или апартамент ще засили състраданието и изцелението на сърцето за цялото семейство", твърди Бърч.

Ако символиката и естетиката на кристала от розов кварц резонират с вас, няма нищо лошо да опитате неговите свойства.

Кристали от розов кварц - приложение и ползи
Кристали от розов кварц - приложение и ползи