Масаж на главата за по-гъста коса

  • Сподели:
Масаж на главата за по-гъста коса

Много хора си мислят, че честото подстригване и бръсненето на косата влияят добре на нейната здравина и я сгъстяват. Това обаче е мит. Защото косъмът е образуван от мъртви рогови клетки, а растежът се определя от размножаването на клетките в живата му част – в корена, който е в дълбочината на кожата. И подстригването не се отразява по никакъв начин върху него.

Ползата от подстригването е, че кожата на главата се облъчва по-добре от слънчевите лъчи, което стимулира растежа на косата. Но това облъчване е минимално в наши дни, когато предприемаме какви ли не мерки да се предпазим от слънцето.

Причините за отслабналите корени трябва да се търсят в самия организъм, но освен правилен режим на хранене и въобще – на живот без стрес, много ефективно средство за подсилване и сгъстяване на косата е масажът на главата.

Той увеличава кръвообръщението, кожата се кръвоснабдява по-добре и това действа рефлекторно на нервната система. Така се подобрява дейността на мастните и потните жлези и се засилва растежът.

Редовният масаж с всички пръсти на двете ръце дава действително добър резултат. Важно е пръстите да не се плъзгат по кожата, а да се притискат в нея.

Наведете главата напред, допрете двата палеца в тила, обхващайки страничните части на главата с останалите пръсти и с тях извършвайте кръгообразни движения, като премествате палците по-нагоре и така продължавате, докато сдтигнете челото.

Ако косата е много суха, преди масажа я намажете с подхранваща маска.