Масло от розмарин за стимулиране на растежа и възстановяването на косата

  • Сподели:
Масло от розмарин за стимулиране на растежа и възстановяването на косата

Здравето на косата ни е от значение на само за външния вид, но и за начина, по който се чувстваме. Има различни фактори, които могат да доведат до отслабване на нейната структура, цъфтеж на краищата и дори косопад.

Независимо дали това се дължи на хормонални промени, стилизиращи уреди или изтощаващи бои, най-добрият начин да съживите отслабналата коса са натуралните масла.

Розмаринът не само е чудесна ароматна подправка, но още от древността е познат като лечебна съставка в народната медицина на редица древни култури.

Той има изключително високо съдържание на антиоксиданти, а сред разнообразните му полезни свойства се нарежда и благотворното му въздействие върху косата. В козметиката маслото от розмарин е известно като средство за насърчаване на растежа и възстановяването на косъма.

Етеричната есенция се извлича от листата на растението и помага за стимулиране на нервите и циркулацията в корените, като същевременно възвръща мекотата и жизнения вид на косата.

Изследванията показват, че има ефективно действие при третиране на косопад при мъже и жени. Екстрактът също така се прилага като терапия за изтощена и стресирана коса.

Ето 4 начина да използвате маслото от розмарин за дълбоко подхранване и възстановяване:

1. Масаж в корените

Здравето на косата започва от скалпа, затова може да използвате етеричното масло за нежен стимулиращ масаж. Комбинирайте 5 капки масло от розмарин с 1 супена лъжица масло от кокос, бадем или жожоба. Втрийте внимателно сместа в корените и я оставете да действа поне 30 минути. След това измийте добре.

2. Добавка към шампоана

Много от продуктите за коса съдържат минимално количество от екстрактите, рекламирани на етикета им. За да сте сигурни, че наистина използвате натурални есенции, прибавете малко етерично масло към шампоана, който използвате. Необходимата пропорция е 10 капки масло към 30 милилитра шампоан. Също така може просто да добавите 2-3 капки от екстракта към 1 шепа продукт при измиване.

3. Стимулираща терапия със зехтин

За ефикасно сгъстяване и подсилване на косата може да комбинирате полезните свойства на няколко вида натурални масла. За основа използвайте 120 милилитра зехтин, а към него добавете 10 капки етерично масло от лавандула и 10 капки масло от розмарин. Зехтинът подхранва изтощената коса, като я снабдява с ценни мастни киселини, а лавандулата стимулира растежа.

Смесете съставките в купа и започнете да нанасяте от корените надолу. След това покрийте косата с шапка за баня или топла кърпа и оставете маслата да действат 30-40 минути. Накрая отмийте с шампоан.

4. Интензивна подхранваща маска

Ако косата ви е наистина изтощена и има нужда от зареждане с полезни вещества, опитайте тази комбинирана домашна маска. Тя съчетава подсилващото действие на някои от най-ефективните стимуланти за коса и определено може да почувствате разликата още след първото нанасяне.

Смесете 2 супени лъжици кокосово масло (зехтинът също е алтернатива), 1/2 узряло авокадо, 2 яйца, 1 супена лъжица мед, 5-10 капки масло от розмарин и 5-10 капки масло от лавандула. Разнесете равномерно върху влажна коса, като обхванете цялата дължина, особено сухите краища.

Покрийте с найлон или маска за баня и останете с маската 45-60 минути. Накрая измийте с шампоан, а за оптимални резултати прилагайте веднъж седмично.

Редактор: Гергана Стоева

Научете повече за света на жените в един полезен форум за дамско здраве.