Опасните противоречия в красотата: тенът на кожата

  • Сподели:
Опасните противоречия в красотата: тенът на кожата

Красотата е относително понятие, знаем кога я виждаме, но можем ли точно да определим и ограничим същината й? Вече обърнахме внимание на различните разбирания за идеално тегло, сега насочваме внимание към тена на кожата. 

В Европа и САЩ не естественият летен загар се възприема като признак на здраве и красота, а изкуственият тен. Това, което малко хора знаят е, че няма понятие като здравословен тен - всяко продължително излагане на слънце с цел постигане на желания загар увеличава риска за меланома (рак на кожата) със 75%.

Статистиката показва неразривна връзка между опасния тренд и пагубните резултати от него - един на всеки пет американеца ще развие рак на кожата преди да достигне 70-годишна възраст. 

Вероятно ще ви е трудно да повярвате, но повече хора страдат от меланома, заради прекомерно излагане на слънце, отколкото от рак на белите дробове, заради тютюнопушене. Но това е неоспорим факт.

И докато в нашата култура хората продължават неспирното преследване на идеалния загар, във Филипините една от най-бързо развиващите се индустрии е именно тази, занимаваща се с избелване на кожата.

Счита се, че всеки втори човек във Филипините е имал досег с хапчета, кремове или процедури, спомагащи избелването на кожата. Там светлите тонове на кожата са възприемани като знаци за благополучие и красота.

За съжаление на пазара се предлагат редица нискокачествени продукти, в чието съдържание може да бъде намерен живак, а прекомерният му контакт с кожата е токсичен. Натравянето с живак води до тремор, бъбречна недостатъчност и дори увреждания на плода при бременни жени.

Тези и още много примери илюстрират неизбежната истина - цената на илюзорната красота е не друга, а именно собственото ни здравето.