Полезни съвети за постигането на естествен обем в косата

  • Сподели:
Полезни съвети за постигането на естествен обем в косата

Красивата и обемна коса е мечта за много жени, които ежедневно се борят косата им да изглежда добре. Те прибягват до всевъзможни тактики и процедури, без да се замислят, че с някои от тях вредят на косъма и на скалпа като цяло.

Освен познатото до болка топиране, вафлите в косите или пръскането на един тон лак в корените, съществуват и други начини, по които да постигнем естествен обем в косата си, без да изглеждаме бутафорно. Ето някои от тях:

Избор на прическа

Колкото по-дълга е косата, толкова по-малко обем има в корените й. Това се дължи на нейната тежест, поради което косъмът се опъва и стои по-изправен. Ако все пак не искате да се разделяте с дългата си коса, може да заложите на етажирането, което визуално ще придаде повече обем на косата.

При дамите с по-къса коса нещата стоят по различен начин - с правилно използване на сешоар и подходяща четка, далеч по-лесно могат да постигнат желания обем.

Ето и нещо полезно за тези, които харесват правите коси - когато изправяте косата си, не го правете само с движения надолу, защото по този начин намалявате нейната ефирност. За да й придадете естествен обем, опитайте се да изправяте кичура от корена към върха (нагоре).

Естествен обем може да постигнете и по още един лесен начин - вечер преди лягане вържете косата си на конска опашка. Важно е да не стягате ластика прекалено много, защото това ще доведе до увреждане на косъма, а не е изключено да си докарате и главоболие. Правете го при изцяло суха коса, за да не се получават нежелани гънки и чупки. На сутринта, когато пуснете и оформите косата си, ще има повече обем от обикновено.

Избягвайте честото миене на косата

От край време специалистите съветват да не мием косите си твърде често. Причината е, че водата отмива от косата нейните естествени и полезни мазнини и дори я изтънява повече. Вследствие на това организмът е стимулиран да произвежда по-голямо количество от тях и косата става по-мазна. А ние не искаме това, нали?

Съветът е да я мием през поне три дни, може и по-рядко - особено за дамите с много дълги коси, за които миенето, сушенето и придаването на някакъв приличен вид на косата се превръща в мини кошмар :)

Масаж на скалпа

Здравият скалп е от изключителна важност за гъстата и красива коса. Може да го масажирате всеки ден, което ще стимулира циркулацията на кръвта в корените, в резултат на което косата става по-гъста и здрава. Докато извършвате въртеливите движения върху главата си, може да втриете и малко пяна в корените на косата, което ще повиши нейния обем.

Избор на подходящи козметични продукти

Изборът на подходящата козметика е една от най-важните стъпки към правилната грижа за косата. Заложете на качествени марки, а не на първото, което ви попадне пред погледа в магазина. Освен с качеството на продукта, важно е да се съобразите и с типа на косата - дали е нормална, суха или мазна, както и с това колко е изтощена и дали я боядисвате. Не забравяйте, че не всички шампоани, балсами, маски и серуми са подходящи за вашата коса.

За постигането на така желания обем, измивайте косата си с подсилващ шампоан за обем, който ще спомогне за постигане на желаната въздушност. Точно такъв е обогатеният с протеини шампоан от серията Luxurious Volume Core Restore на John Frieda. Формулата с иновативния заздравяващ комплекс Protein-Strength трансформира косата в дълбочина и всеки косъм е достатъчно силен, за да поддържа по-обемни прически.

Освен шампоанът, важна роля за хидратацията на косата играе и балсамът, който прави косата по-мека и по-обемна. Тук ще повторим колко е важно да масажирате скалпа - може да го правите и под душа, дакато нанасяте шампоан или балсам върху косата си.

За да постигнете естествена плътност и обем в косата, заложете на подсилващия балсам за обем - вторият компонент от серията Luxurious Volume Core Restore на John Frieda. Той действа директно в косъма, придава обем и улеснява разресването без да утежнява косата. Гел-текстурата му обгръща косъма и прави косата лека, красива и лесна за оформяне.

Правилно сушене на косата

За да избегнете дългото сушене със сешоар, което уврежда косъма, след измиване подсушете косата с хавлиена кърпа и я дръжте увита в продължение на 20-30 минути. По този начин кърпата ще попие възможно най-много вода и ще имате по-молко нужда от сешоар. Ако времето е топло и не бързате (както обикновено), най-добрият вариант е да оставите косата си да изсъхне сама.

Ето и една хитринка, която също помага за естествен обем на косата. По време на сушене, обърнете посоката на пътя - ако прическата ви е с път вдясно, преместете го вляво. След като я върнете в обичайната й позиция, косата ще изглежда много по-обемна от обикновено.

Когато говорим за сушене на косата, идва ред и на третия компонент от серията Luxurious Volume Core Restore на John Frieda - подсилващ серум за обем. За да се възползвате максимално от полезните му свойства, нанесете серума на измита и подсушена с кърпа коса, след което разнесете равномерно с гребен, без да изплаквате. Изсушете косата със сешоар, за да активирате формулата и оформете желаната прическа. Подсилващият серум за обем прогресивно заздравява косата в дълбочина, за да придаде и поддържа оптимален обем.

Полезни съвети за постигането на естествен обем в косата

Серия Luxurious Volume Core Restore на John Frieda

Подсилващ шампоан за обем | Подсилващ балсам за обем | Подсилващ серум за обем

Тристепенен ритуал, който заздравява косата в дълбочина и придава на прическата естествен обем. Иновативната формула възвръща баланса в бедната на протеини коса с помощта на комплекса Protein-Strength, който прониква във всеки косъм, като го прави по-силен, по-еластичен и по-жизнен.

Полезни съвети за постигането на естествен обем в косата

 Снимка: Look Studio / Shutterstock.com

Полезни съвети за постигането на естествен обем в косата

Снимка: puhhha / Shutterstock.com

Полезни съвети за постигането на естествен обем в косата

Снимка: Studio Lucky / Shutterstock.com

Полезни съвети за постигането на естествен обем в косата

Снимка: Yuriy Zhuravov / Shutterstock.com