Причини за косопада и как да се преборим с него

  • Сподели:
Причини за косопада и как да се преборим с него

"Няма лоша коса, има лошо поддържана коса." Това са думи на Патрик Алес, основател на PHYTO - първата гама продукти за коса, базирани изцяло на растенията.

Косата е сред основните фактори за нашето самочувствие и грижите за нея са от първостепенно значение. За съжаление косопадът е проблем, с който почти всеки човек се сблъсква на определен етап от живота си. От следващите редове ще научите повече за косопада и как да се преборите с него.

Жизнен цикъл на косата

Продължителността на живота на един косъм е средно между 2 и 6 години. Косменият фоликул е жив и динамичен орган, който се развива в различни цикли през цялото си съществуване. Жизненият цикъл на косата преминава през три последователни фази:

1. Фаза на растеж (анагенна фаза) - матриксните клетки се делят интензивно, като по този начин изграждат косъма и епителната обвивка. По време на тази фаза косата пораства с 1 - 1.5 см на месец. Тази фаза продължава обикновено около 2 до 6 години (средно 3 години).

2. Преходна фаза (катагенна фаза) - клетъчното делене спира и косменият фоликул се придвижва нагоре към повърхността. Космената луковица се кератинизира. Тази фаза продължава приблизително 3 седмици.

3. Фаза на покой (телогенна фаза) - предхожда фазата на елиминация. Косъмът в тази фаза е постепенно избутан от заместващия косъм. Тази фаза продължава приблизително 3 месеца. В тази фаза космената луковица подновява активността си. Новият косъм замества елиминирния косъм на същото място и преминава през същия цикъл на развитие.

Фактори, влияещи върху циклите на косата:

• Генетични фактори
• Хормонални фактори
• Хранене
• Физиологични и физически фактори

Видове косопад

Падането на 50 до 100 косъма на ден е нормално. Бройка, надвишаваща тази, се определя като "оредяваща коса". Има два вида алопеция (косопад):

• Андрогеният или косопадът от мъжки тип е програмиран така, че да бъде постоянен. Това е хроничен тип оредяване на косата, което става видимо първоначално с оголване на слепоочията, след което продължава нагоре към върха на главата, докато остане коса само около ушите и в долната част на темето.

При хора, страдащи от този тип алопеция, анагенната фаза е по-кратка, резултатът от което е преждевременно намаляване на косата. Характеризира се с намаляване на космения диаметър и увеличаване процента на много фина коса. Освен това, забавянето между падането на косата и растежа на новата коса става по-голямо.

Този вид алопеция засяга по-често мъже (30% от 30-годишните, 40% от 40-годишните и 85% от 65-годишните мъже), въпреки че малък процент от жените също могат да бъдат засегнати.

• Реактивният косопад е временен и се проявява чрез намаляване обема на косата. Може да продължи няколко месеца. Този вид алопеция засяга главно жените.

Причини за косопада

Косопадът при мъжете е генетично програмиран. Той е резултат от влиянието на ензим (5-a редуктаза), който влияе върху тестостерона. Този тип косопад също зависи от средата, обкръжаваща космената луковица, и особено наличието на капиляри и съединителна тъкан. Тяхното състояние се влошава с възрастта, което води до неблагоприятно развитие на космената луковица.

Косопадът при жените може да бъде предизвикан от външни и вътрешни фактори: начин на живот (стрес, замърсяване, диети), хормонални промени, биологичен часовник (сезонни промени, стареене), употреба на неподходящи продукти, прием на лекарства...

И в двата случая е необходимо да се положи грижа за:

• около-луковичната зона (пречистване с помощта на етерични масла, релаксиране и успокояване на кожата),

• стимулиране на фоликулите.

Програмата против косопад трябва да включва най-малко специален шампоан, третиращ серум и хранителна добавка. PHYTO предлага богата гама от ботанически активни съставки с изключителна ефективност, които работят върху около-луковичната зона и фоликулите. 

Представяме ви последните попълнения в богатия арсенал на PHYTO в борбата срещу косопада.

Причини за косопада и как да се преборим с него

Серум PHYTOLOGIST 15

Серумът, подходящ за приложение както от жени, така и от мъже, едновременно действа върху 15 биологични фактора, които влияят върху косопада и растежа на косата.

Съставки: Иновативна формула с 99% естествени съставки:

• екстракт от какао – с мощно антиоксидантно действие. Действие срещу възпалението около космената луковица,
• екстракт от байкалска скутелария (шлемник) - едно от 50-те фундаментални растения на традиционната китайска медицина. Реактивира клетъчния метаболизъм и увеличава големината на космената луковица,
• екстракт от индийска тинтява - действие върху преадипоцитите. Стимулира създаването на нови косми и растежа на косата,
• ботанически стволови клетки от глобулария - стимулира детоксикацията на клетките и клетъчната регенерация. Защита на скалпа от вредните въздействия на външни фактори (UV-лъчи, замърсяване на въздуха, смог),
• екстракти от сереноа и гъба шийтаке,
• етерични масла: градински чай, розмарин, лимон, кипарис, иланг-иланг.

Действие:

1. Потискане на 5 алфа-редуктаза.
2. Защита на клетъчното ядро.
3. Подобряване на фоликуларната структура.
4. Детоксикиране на клетките.
5. Намаляване на възпалението около космената луковица.
6. Удължаване живота на клетките на космения фоликул.
7. Защита на стволовите клетки.
8. Стимулиране на синтеза на хепатоцитен растежен фактор (HGF).
9. Въздействие върху производството на сиртуини – протеини на дълголетието.
10. Действие срещу фиброзата.
11. Регенериране на аденозин трифосфат (АТФ).
12. Антиоксидантно действие.
13. Подобряване на клетъчното дишане.
14. Защита на клетъчната енергия, която произвежда органели.
15. Стимулиране на преадипоцитите.

Препоръчва се при:

Всички типове косопад, включително реакционен и андрогенен. Подходящ за приложение от жени и мъже.

Резултати:

• Намаляване на косопада след 2 месеца,
• По-гъста коса,
• Стимулиране на растежа на косата,
• + 5 942 нови косъма след тримесечно приложение (доказано с клинично изследване),
• По-плътна коса,
• Удължаване на жизнения цикъл на косъма.

Приложение:

Прилага се 3 пъти седмично. Съдържанието на една ампула се нанася в скалпа сектор по сектор. Без изплакване. Препоръчителна е 3-месечна програма на приложение.

Причини за косопада и как да се преборим с него

Шампоан PHYTOLOGIST 15

Идеалното допълнение към серум против косопад PHYTOLOGIST 15. Шампоанът подготвя скалпа за последващата терапия със серума, стимулира корените и възстановява обема, силата и красотата на косата. 

Съставки: ефективна формула с растителни активни съставки:

• екстракт от какао – с мощно антиоксидантно действие. Действие срещу възпалението около космената луковица,
• екстракт от гуарана – подсилва косъма чрез силното си стимулиращо действие, активира микроциркулацията на скалпа,
• екстракт от червени водорасли – с покривно действие, уплътнява косъма за видимо по-гъста коса;
• отвара от хвощ – много богат на минерали, бори се с косопада и усилва ефективността на формулата.
• не съдържа сулфати, силикони и парабени.

Резултат: косата е нежно измита, подсилена, защитена и уплътнена.