Синята светлина от дигиталните устройства и влиянието й върху очите и зоната около тях

  • Сподели:
Синята светлина от дигиталните устройства и влиянието й върху очите и зоната около тях

"Чакай да видя какво става във "Фейсбук". "Само да кача една снимка в "Инстаграм" и идвам". "Снощи няколко часа рових в интернет и по едно време направо зациклих"....

Доста често, да не кажем всекидневно, чуваме подобни реплики от близки, приятели и колеги. В ерата на модерните технологии във всеки момент може да проверим в онлайн пространството всичко, което ни интересува. На разположение ни е любимият смартфон, имаме си и лаптоп или настолен компютър... Всичко е на един клик разстояние.

Да, това е безспорно удобство на нашето време, но всъщност ние постоянно сме "в компанията" на дигиталните устройства. Ако сме от хората, които работят в офис - по цял ден сме на компютъра. Преди работа, в обедната почивка и докато се прибираме разглеждаме през телефона си какво се случва в социалните мрежи и интернет пространството. А вечер - задължително гледаме нещо по телевизията. И какво излиза - че повечето хора (без това да се отнася до всички) почти постоянно са пред някое от дигиталните устройства.

Благодарение именно на тези устройства, в ежедневието ни навлиза и трайно се настанява синята светлина, която се излъчва от екраните им. Тя е цвят от спектъра на видимата светлина, който се възприема от човешкото око. Компонент е на флоурисцентната светлина и LED светлината, която е използвана в повечето дигитални екрани.

Доказано е, че прекомерното излагане на синя светлина допринася за оксидативния стрес в клетките на кожата, довеждайки до увреждане и фото-стареене. Този стрес води до разлагане на конкретни антиоксиданти, които увреждат митохондриите, атакувайки ДНК-то и причинявайки необратими поражения.

Постоянното излагане на синя светлина причинява насищане на фоторецепторните протеини, превръщайки ги в нефункционални и забавя процеса на възстановяване на кожната бариера. Подобни явления водят до намаляване синтеза на колаген и фибрилин - основен компонент за еластичността на влакната.

Особено засегнати са очите, тъй като честото и продължително излагане на синя светлина води до тяхната умора. В комбинация с повтарящо се мигане и присвиване на очите, може да доведе до преждевременно стареене в зоната на околоочния контур, придружено с подпухване, бръчки и тъмни кръгове.

Може би знаете, че областта около очите е в непрекъснато движение, което я прави много нежна и крехка. Околоочният контур е богат на мускули - 22 различни мускула, 14 от които се използват при мигане. Постоянното движение на очите оказва влияние и върху кожата под тях.

Кожата около очите е изключително тънка - епидермисът в тази зона е по-тънък в сравнение с всички останали части на тялото: 0.04 мм дебелина в сравнение с 1 мм при лицето и 1.6 мм при дланите и петите.

За да бъде зоната на околоочния контур толкова подвижна, съединителната тъкан трябва да бъде много еластична и свободна в сравнение с всяка друга част на тялото. Тази по-свободна кожа, конкретно при клепачите, обяснява защо зоната на околоочния контур е толкова крехка и неустойчива спрямо външни агресори, към които спада и синята светлина, за която вече споменахме.

Зоната около очите се нуждае от специфична грижа и подходящи козметични продукти, които да коригират подпухването, бръчките, тъмните кръгове и признаците на умора. За да бъдем максимално полезни в грижата за тази така крехка зона от лицето, ви предлагаме 4 продукта за борба с вредния ефект на синята светлина - нов вид замърсяване, което се дължи на дигиталните екрани, които имат пряк контакт със зоната на околоочния контур.

Синята светлина от дигиталните устройства и влиянието й върху очите и зоната около тях

DIOPTIPOCHE GEL LISSANT CORRECTEUR POCHES
Околоочен крем против трите вида подпухване

Интензивна терапия против подпухване поради задържане на вода, натрупване на мазнини или отпускане на кожата. Формула, съдържаща пептиди против синята светлина.

Приложение: нанася се върху почистен и подсушен околоочен контур сутрин и вечер. Продуктът е подходящ за употреба след подлагане на блефаропластика.

DIOPTIRIDE CRÈME COMBLANTE CORRECTRICE RIDES
Околоочен крем против трите вида бръчки

Интензивна терапия, съдържаща биомиметични пептиди, които подпомагат активно стимулирането на еластичността на кожата чрез синтез на колаген и еластин. Намалява дехидратацията, появата на фини линии, изглажда мимическите и дълбоки бръчки около очите. Формула, съдържаща пептиди против синята светлина.

Приложение: нанася се върху почистен и подсушен околоочен контур сутрин и вечер. Продуктът е подходящ за прилагане при провеждане на лечение с инжектиране на ботулинов токсин.

DIOPTICERNE FLUIDE ECLAIRCISSANT CORRECTEUR CERNES
Околоочен крем против тъмните кръгове

Интензивна терапия, която таргетира сините, кафевите и дълбоките тъмни кръгове, обогатена с пептиди срещу синята светлина.

Приложение: нанася се върху почистен и подсушен околоочен контур сутрин и вечер. Идеален за периода между терапиите за инжектиране на хиалуронова киселина.

DIOPTIFATIGUE GEL-CRÈME REDYNAMISANT CORRECTEUR FATIGUE
Околоочен крем против трите вида признаци на умора

Интензивна терапия, която коригира подпухването, бръчките и кръговете под очите, подсилена с пептиди срещу синята светлина.

Приложение: нанася се върху почистен и подсушен околоочен контур сутрин и вечер. Идеален за употреба след мезотерапия.

Синята светлина от дигиталните устройства и влиянието й върху очите и зоната около тях

За да таргетират всички видове естетични несъвършенства в зоната на околоочния контур, Лаборатории Lierac представят четири интензивни терапии в партньорство с д-р Силви Пойгнонец - естетичен пластичен хирург с над 25-годишен опит. Вижте повече информация отдолу.

Снимка: pexels.com / rawpixel.com