Тайните на японките за красива и здрава коса

  • Сподели:
Тайните на японките за красива и здрава коса

Гъсти, плътни, гладки и блестящи коси - японките със сигурност имат с какво да се похвалят! Естествена красота или балансирана грижа стои зад съвършената коса на жените от "Страната на изгряващото слънце"? Разкриваме загадката…

Здравословна храна за перфектна коса

Не е случайна фразата "ние сме това, което ядем". В основата на ежедневното меню на азиатките са залегнали морските дарове. Както знаем, те са богати на белтъчини, които са основният градивен елемент в структурата на косата. Друга важна съставка от храненето на японките е рибата, която е богата на незаменими мастни киселини.

Те се грижат за нормализирането на липидния слой на косата и намаляват възпалението и раздразнението на скалпа, подобряват растежа на косите и предотвратяват косопада. Менюто на японките също така е богато на соя, водорасли, плодове и антиоксиданти (от зеления чай).

В Япония са популярни и хранителните добавки, богати на колаген и био модулатори. То поддържат влагата на косата и възвръщат естествения й блясък. Ако ви е трудно да спазвате този хранителен режим, то е добре да приемате допълнително микроелементи като цинк, селен, магнезий и калций.

Козметиката - винаги естествена

Япония винаги е била иновативна страна. В това число и по отношение на медицината, и на козметиката. Практически всяка азиатска козметична марка може да се похвали с напълно натурален състав и липса на каквито и да е сулфати. Всички, които използват безсулфатни шампоани, знаят, че те трудно се отмиват.

Японците решават този проблем с помощта на изключително полезен атрибут, помагащ заздравяването на косите - масажна гумена четка, с чиято помощ се разнася шампоана по цялата площ на главата и това допълнително стимулира кръвообращението.

Повечето продукти от японската козметика за коса съдържат животински сквалан - мазнина, чийто състав е близък до хидролипидната обвивка на кожата. Друга популярна съставка в азиатската козметика е аргановото масло, което възстановява повредената структура на косъма и подсилва кутикулата.

Тайна, предавана от поколение на поколение

Японците са известни с консерватизма си. В продължение на няколко столетия от поколение на поколение се предава прекрасен обичай за грижа към косата с помощта на масло от камелия. То съдържа белтъчини и олеинова киселина, които проникват в структурата на косата и й придават обем.

Точно по тази причина косите на японките са така гладки и блестящи. Нагрейте чаена лъжичка с масло от камелия и го нанесете от върховете на косата към корените. Масажирайте и оставете за 20-25 минути, след което отмийте с качествен шампоан.

Вълшебството на съня

Красивият външен вид се дължи не само на правилната козметика, но и на 7-8-часов сън. За да е здрав и спокоен той, японките пълнят възглавниците си със сушени билки - лавандула или маточина. Тези растения се грижат за пълноценния отдих, който е гаранция за перфектния външен вид.

Автор: Нора Атанасова за fashioninside.bg