Жената, която не възнамерява да остарява - Джуди Денч

  • Сподели:
Жената, която не възнамерява да остарява - Джуди Денч

Джуди Денч е била най-възрастната звезда, която е озарявала корицата на Vogue.

„Все така скромна, Джуди Денч не е фен на термина национално съкровище", казва главният редактор на британския Vogue Едуард Енинфул за своята звезда на корицата от юни 2020 г.
„Но ние я ценим повече от всякога." 
Снимано от Ник Найт в началото на февруари, докато Covid-19 се очертава като тъмен облак, визията на Денч във флорални Dolce & Gabbana, опровергава нейните 85 години. Трудно е да се повярва, че тя е най-възрастният човек, който някога е красял корицата на списанието.


„За мен е очарователно, че това е първата корица на Джуди, на 85-годишна възраст, когато тя е такава мегазвезда", казва редакторът на Vogue Кейт Фелан. „Но в нейните дни, когато беше млада и красива – макар че, разбира се, тя все още е абсолютно спираща дъха – актрисите не бяха звезди от кориците на Vogue. Те всъщност не са получили статут на знаменитост, докато не са били "древни", както тя би казала. Докато оформях кралицата на сцената и екрана за заснемането на корицата, „бях много наясно, че съм в присъствието на някой, който е преживял наистина невероятни неща и е живял пълноценен живот", отбелязва Фелан.

"Снимката означаваше ужасно много за нея", казва дъщерята на Денч, Финти Уилямс. "Мисля, че това нещо с възрастта влияе много на това как се чувства тя към себе си и това ù даде точно този малък тласък на увереност, за да я накара да си каже: „О, може би все още съм добре." 
Разбира се, след фотосесията, тя се върна буквално с мисълта, че е Бионсе."
Винаги е имало двойственост в основата на Джудит Оливия Денч.
Тя има надпис „Carpe diem" на китката си. Това е нейната първа татуировка по повод на 81-ия ù рожден ден. Беше освежаващо откровена за чувствата си към остаряването. „Изобщо не ми харесва. Не мисля за това. Не искам да мисля за остаряването. Казват, че възрастта е отношение... това е ужасно.", заявява Денч на Vogue пред режисьора Джайлс Хатърсли.

Денч призовава поета Дилън Томас да обобщи мислите си за пенсионирането. „Ярост, ярост срещу умирането на светлината", избухва тя. „Никога не е била казана по-вярна дума." Въпреки че вече не може да се наслаждава на гоблените с игла и писането на писма поради болното си зрение, сценариите продължават да се изсипват, а телефонът на Денч звъни постоянно, тъй като приятели от всички поколения разчитат на нейното остроумие и добре рекламираната пакостлива ивица като лични тоници. 
„Ако хората са наранени, те ù се обаждат", отбелязва внукът ù Сам. "Но мисля, че остаряването я разстройва много. Имаше много неща, които преди можеше да прави с лекота, но вече не може."

Денч, която сякаш винаги блещука в тези млечносини очи – казва, че едва ще може да види първата си корица на Vogue в целия ù блясък. Знаковият момент ще бъде значим за много хора, освен за самата Джуди. „Прекрасно е, че Джуди приема възрастта си, въпреки че мърмори, че остарява", обяснява Фелан.
„Тя не се е постарала да промени бръчките си. Красивият ú характер наистина свети. Това е важно послание за жените днес. Не бива да се страхуваме толкова от възрастта. Вместо това трябва да се съсредоточим върху това да живеем пълноценен и богат живот."

Всъщност нейните правомощия са такива, че в по-широк акт на съблазняване може да се каже, че Денч сега предизвиква обществена привързаност в индустриален мащаб. Самият поглед към нейната автобиография от шест десетилетия показва защо. Преминавайки от драматичното училище до ролята на Офелия в The Old Vic в края на 50-те години на миналия век, тя управлява National, West End и RSC в продължение на десетилетия, отбелязвайки бравурни завои и представяйки може би най-забележителните лейди Макбет и Клеопатра от края на 20-ти век.