Аксесоарът, който не излиза от мода - шапката федора

  • Сподели:
Аксесоарът, който не излиза от мода - шапката федора

Какво символизира федора шапката?

Шапката беше модерна за дамите и движението за правата на жените я прие като символ. След като Едуард, принцът на Уелс, започна да ги носи през 1924 г., шапката стана популярна сред мъжете заради своя стил и способността си да предпазва главата на притежателя си от метеорологичните условия.

Откъде произлиза федора шапката?

Федора се появява за първи път през 1882 г. като женска шапка. През тази конкретна година се е провела първата постановка на пиеса на френския автор Викториен Сарду, наречена „Fédora". Той написва ролята на принцеса Федора Романов, главна роля, за известната тогава актриса Сара Бернар. В тази пиеса тя носила шапка с мека периферия с гънки в центъра.

В началото на 20-ти век шапки, подобни на федора, често се носели и от двата пола. Но мъжете от 20-те до 50-те години на миналия век - бизнесмени, гангстери, детективи, журналисти и холивудските звезди - в крайна сметка ще създадат идеята за шапката като отчетливо мъжествен аксесоар.Въпреки че навремето мъжете носеха федорите си през цялата година, в наши дни няма много смисъл да се носят такива през летните месеци. Изберете панамска шапка през лятото и носете федора през по-хладните дни на пролетта, лятото и есента.

Шапката скоро стана популярна мода за жените, особено за активистите за правата на жените. 

След 1924 г., когато принц Едуард, принцът на Уелс по това време, започва да носи шапката като алтернатива на твърдата шапка Homburg. Homburg беше популярен по това време, но принцът предпочиташе да носи по-меки и удобни дрехи и аксесоари. Тъй като принцът беше моден лидер, федорите бяха осиновени от мъже и станаха част от тяхната мода, заменяйки шапките-бойлери, плоските шапки и цилиндърите. Носеше се предимно в градски райони за защита от лошо време и по естетически причини. Ортодоксалните евреи също приеха черната шапка от федора през първите десетилетия на 20-ти век и я носеха като част от ежедневното си облекло, което много от тях все още правят.Пикът на популярността на федора е от средата на 1920-те, поради което често се свързва с гангстерите. През 40-те и 50-те години на миналия век филмите за ноар популяризират още повече шапките федора и популярността им продължава до края на 1950-те, когато неформалното облекло става по-широко разпространено. Връща се в средата на 70-те и отново през 1980-те и през 2000-те. Шапките федора са толкова модерни заради стила си и поради своята практичност. Могат да се съхраняват и чрез сгъване, без да губят формата си. Но основната причина за постоянното връщане на федората към модата трябва да се търси в медиите и влиянието им върху хората. През 1940-те и 1950-те години, Холивуд върна федората, като направи филми, в които шапката беше повтаряща се икона на мъжество и мистерия, носена от имена като Хъмфри Богарт, Кари Грант и Франк Синатра на сцената. През седемдесетте години Индиана Джоунс беше този, който донесе поредното възраждане на шапката на големия екран.Тъй като шапката е мека, притежателят ù може да я оформя точно както желае. Няма силно дефинирана форма на шапката. Мъжката федора с широка периферия обикновено е с размери около 2,5 инча, но се предлагат ширини на периферията с размери по-малки или по-големи. Височината също може да варира, а профилът може да бъде извит, плосък или под ъгъл надолу. 

Федора също е широко приета като дамски моден аксесоар. Жените, носещи този стил шапка, означават, че имат силна личност. Безвремието на тази шапка излъчва шикозна изтънченост и подобрява всяко облекло.