Dior с омагьосваща колекция, посветена на фламенко танца и богатата испанска култура

  • Сподели:
Dior с омагьосваща колекция, посветена на фламенко танца и богатата испанска култура

Dior представи своята колекция Cruise 2023 с визуален спектакъл, вдъхновен от фламенкото в историческия андалуски град Севиля, Испания.

Френската модна къща отдаде почит на танцьорката на фламенко Кармен Амая. Кармен е считана за най-великата танцьорка на фламенко някога и най-необикновената личност на всички времена във фламенко танца.

Ревюто бе представено на площад Plaza de Espana, а самата колекция включваше сътрудничество с местни занаятчии, занимаващи се с металообработка, кожени изделия и други занаяти от богатата култура на Испания.

Тази сложна тема е идеалният инкубатор за творческия директор на Dior - Мария Грация Киури, която е пресявала историята през вековете, за да направи нещо изключително. Позовавайки се на Амая, Киури смесва висшата мода с фламенко, танц, който през 2010 година ЮНЕСКО обявява за световно наследство.

Дизайнерката отново направи паралел между жените и формите на изкуството, които са били изолирани и потиснати, и с всяка нова колекция тя продължава да преначертава линиите на историята.

"Иконата на тази колекция е La Capitana, името, дадено на Кармен Амая", обясниха от модната къща. "Със своята свобода да танцува, която не се подчинява на никакви правила, тя представлява същността на фламенкото. Артист с уникални, революционни движения, тя бе първата танцьорка в своята област, която се облича в мъжко облекло, съчетавайки силата и крехкостта чрез своето изкуство. Изразявайки душата на Испания, Кармен продължава да въплъщава съзнателна и множествена женственост."

"Истинските и метафоричните места премахват границите чрез преосмисляне на дрескодовете, които вдъхновяват модата. Кармен Амая е в състояние да изобрази душата на Испания и да интерпретира съзнателна женствена идея, която е феминизъм", сподели Мария Грация Киури.

Докато цветовете преминаваха през черно и бяло, кремаво до златисто и накрая в богати тафтани рокли от божур, лилаво и червено, Грация Киури показа един от най-мрачните периоди от историята на Севиля.