Как да пазаруваме на разпродажба

  • Сподели:
Как да пазаруваме на разпродажба

По време на разпродажби полудяваме и не винаги взимаме правилни решения. Напоследък съм се фокусирала върху минималистичен гардероб, който е планиран и няколко пъти вече удържам себе си и желанията за безразсъден пазар по време на намаления.

Аз съм от типа хора, които купуват дреха, защото е красива и съм на мисия да спасявам кашмирени пуловери от секънд хенд магазини, четете: не особено планирана и не особено разсъдна, що се отнася до покупки. Това води до синдрома на сивите жилетки, за който съм писала вече и до гардероб, пълен с дрехи, от които нямам какво да облека.

Е, това беше допреди няколко месеца. Oткакто съм в shopping rehab разсъждавам много как всъщност да пазарувам, защото аз обичам разпродажби, а при капсулния гардероб се пазарува за съответния сезон, без значение дали е full price. Tака дълго време се лутах, преди да намеря някакво решение - хем да си спазвам капсулния гардероб, хем да не плащам по-високи цени за това.

Това са петте съвета, които действат за мен, спестяват пари, място в гардероба и горчиви сълзи на съжаление, когато трябва да разкарам дрехи, купени в моменти на умопомрачение.

Направете си план какво търсите, не тръгвайте без да знаете

Тръгвайте на лов за находки само ако наистина нещо ви трябва и ясно знаете какво търсите. Много често аз лично тръгвах на пазар като хоби, ей така да видя какво има и винаги намирах нещо, за което да си похарча парите, защото има много и най-различни неща, закачалки, след закачалки, парцалки след парцалки.

По магазините е пълно с красоти, само и дебитната карта да ти е пълна. Хубаво е по време на разпродажба да имате план и точна представа от какво имате нужда за да освежите гардероба си. Например – нов кашмирен пуловер, нови бели дънки, ново цветно палто, а не да купувате поредната тениска или още един чифт токчета просто защото са намалени…

Имайте ясна представа за цветова гама и стил, в които се обличате и се придържайте към тях

Всеки има някакъв стил и дрехи/аксесоари/обувки, които му допадат. Например аз нося токчета в много редки, екстремни ситуации, когато наистина няма как да мина с равни обувки и имам един чифт черни класически токчета, които вървят на всичко. Но по едно време имах цяла колекция от красиви токчета, защото исках да ходя на токчета, а и защото няколко пъти купувах на разпродажба и просто си ги събирах, докато вече нямаше къде да ги държа.

Е няма нужда, сега знам, че това не е моето и независимо колко харесвам други жени, които могат и обичат да ходят на токчета, знам и съм сигурна, че това никога няма да съм аз. Следователно, любовта към красивите обувки си я имам и обожавам токчета, но не ги купувам, просто защото предпочитам да си дам парите за нещо, което ще нося и ще ми е полезно.

Определете бюджет, в който искате да влезете

Пазарувайки на разпродажба с дебитна карта е много лесно да загубим представа колко парички сме похарчили… Представете си ходите си от магазин на магазин и си намирате: прекрасни бели дънки, намалени на половина в единия магазин, чудесно цветно палто на 70% намаление в другия и оооо, невероятен кашмирен пуловер и той много намален в третия магазин.

Swipe! Swipe! Swipe! Всичко е планирано и всичко е търсено и не сте усетили как, като си давате картата на продавачката, всъщност сте си изхарчили бюджета за тази и другата седмица. Затова имайте мини калкулатор в главата си и си определете, че днес няма да похарчите повече от Х на брой лева. Приоритизирайте какво ви трябва и когато го намерите и платите, вкарайте сумичката в мини калкулатора. Така няма да фалирате за един ден и после да ядете боб две седмици, но с кашмирен пуловер.

Запитайте се дали бихте го купили, ако не беше на разпродажба

Това е лесно. Трябва да знаете. Ако отговорът е да, go for it. Ако отговорът е не, ами тогава няма смисъл да го купувате и когато е намалено. Но бъдете честни със себе си.

Винаги купувайте само неща, които ви стават и ви седят добре сега, в този момент

Най-лесно могат да се спестят пари и място в гардероба от неща "с бъдещи планове". Ако нещо ви е въз-тесничко или пък въз-късичко, или просто не ви стои добре, но пък много, много много ви харесва – не го купувайте.

Истината е, че няма как да се смалите или отслабнете в следващите 2 месеца толкова, че да ви стои добре, просто ще си стои в гардероба и ще е едно от тези неща, които слагате, поглеждате се в огледалото, сваляте го, хвърляте го на леглото и посягате към следващото.

Можеш да се освободиш от нежеланите си дрехи и аксесоари с приложението Shedd, като направиш място за нови покупки...

Автор: Петя Пандулева-Биковска / petpandablog.com