Маурицио Гучи и Патриция Реджани - хрониката на едно убийство

  • Сподели:
Маурицио Гучи и Патриция Реджани - хрониката на едно убийство

Когато Патриция Реджани се омъжила за Маурицио Гучи, те били една от първите звездни двойки в Италия. 
Абигейл Хауърт разкрива невероятна история за богатство, секс, предателство, смърт и затвор в неподозирания свят на висшата мода.

Преди две години, след като Патриция била освободена от затвора, снимачен екип от италианско телевизионно предаване се появил необявено на работното ù място в Милано. Реджани току-що била прекарала 16 години зад решетките, по присъда за организиране на убийството на бившия си съпруг Маурицио Гучи, последният от династията на семейство Гучи, управлявал луксозната марка, през март 1995 г.
Реджани винаги е твърдяла, че е невинна – най-добрият ù приятел я е настроил, казва тя, когато телевизионният екип я хванал в безразсъдно настроение.


„Патриция, защо нае убиец да застреля Маурицио Гучи? Защо сама не го направи?" — попитал репортерът.

— Зрението ми не е толкова добро. Не исках да рискувам да пропусна." - отвърнала тя.


През 2011 г. е помилвана по специална програма за освобождаване под условието, че ще работи. Тя обаче отхвърля тази възможност и предпочита да остане в затвора, защото самата идея да работи я ужасявала.
„Никога не съм работила през живота си и нямам намерение да започвам сега", казва тя на адвоката си.
2016 г. излиза на свобода и намира работа като консултант в бижутерия "Бозар".
Трудно жена като нея може да остане незабелязан и обикновен гражданин със скромен живот.
Едно от първите неща, които направила, било да пазарува на Via Monte Napoleone – улица Бонд в Милано, докато на рамото ù е кацнал голям папагал ара. Папараците не могли да повярват на късмета си. Лейди Гучи, както я наричали, се завърна.

Застрелването на 46-годишния Маурицио Гучи една сутрин във фоайето на офиса му и последвалия процес за убийство - разтърсили Италия в края на 90-те години. 
Реджани, наричана „Лиз Тейлър на луксозните марки" през 70-те и 80-те години, била непосредствен заподозрян. Тя открито заплашила, че ще убие Маурицио след раздялата им. Но без доказателства престъплението остава неразкрито близо две години. До ареста ù се стига след подаден сигнал през 1997 г.
След като Реджани била арестувана, пресата ù дава името La vedova nera - Черната вдовица - и анализира всички стереотипни теории за вероятните ù мотиви.
Дори като бивша съпруга била бясна на Маурицио, че се продал. Ревнувала го, копнеела за парите му, била огорчена от неговото пренебрегване и го ненавиждала.Пред вестник La Repubblica през 2014 г., заявява, че отново е на разположение и се надява да се върне в лоното на компанията. 
„Те имат нужда от мен. Все още се чувствам като Гучи – всъщност най-Гучи от всички тях."

Маурицио и Патриция се оженили през 1972 г., когато и двамата били на около 24. Съюзът предизвика разрив с бащата на Гучи - Родолфо, който не одобрявал произхода на Реджани и без съмнение нейната силна личност. Маурицио бил единствено дете, чиято майка починала, когато той бил на пет, а баща му винаги прекалено предпазлив.

„Маурицио се чувстваше свободен с мен. Забавлявахме се, бяхме екип", казва Реджани. Родолфо омекнал, след като тя ражда дъщеря си Алесандра. Подарил на двойката луксозен мезонет в Олимпийската кула в Ню Йорк. Излизали заедно с Джаки Онасис и семейство Кенеди, когато всички били заедно в града.
„Бяхме красива двойка и имахме бляскав живот, разбира се. Все още ме боли да мисля за това." 

Патриция се ободрява, когато си спомня пищните партита с цветна тематика, които организира в началото на 80-те години, включително и пътуванията до частни острови на тяхната 64-метрова дървена яхта Creole, която Маурицио купил за отбелязване на раждането на втората им дъщеря Алегра. Техният очарователен свят включвал и ски хижа в Сейнт Мориц, ваканционен дом в Акапулко и ферма в Кънектикът.

Всичко започва да се разплита след смъртта на Родолфо през 1983 г., когато Маурицио наследява 50% дял на баща си в Gucci. 

„Маурицио полудя. Дотогава бях негов главен съветник по всички въпроси на Gucci. Но той искаше да бъде най-добрият и спря да ме слуша. Марката Gucci губеше престиж от прекомерното лицензиране на прочутото си двойно G лого и от масовото производство на платнени чанти. Маурицио имаше план да го възстанови до слава от висок клас, връщайки се към изящната изработка, върху която е изградена компанията.", споделя Реджани.


Маурицио се борил дълго време с чичо си и братовчедите си, които съвместно притежавали другата половина на фирмата. Бракът на двойката се разпада някъде по пътя. Очевидно уморен от постоянната критика на Реджани, една вечер Маурицио стегнал багажа си и тръгнал. Междувременно компанията губи милиони под негов контрол. Реджани се оказала права в преценките си, че съпругът ù управлява лошо бизнеса и не създавал достатъчно приходи, за да осъществи великите си идеи. Личното му богатство намалявало и той бил принуден да продаде Gucci изцяло на Investcorp за 120 милиона долара през 1993 г.

Джузепе Онорато е единственият свидетел на това престъпление и портиер на сградата, където Гучи е убит. След осъждането на Реджани съдът наредил да плати на Онорато обезщетение в размер на 142 000 паунда. Сума, която така и не получава. „Не съм огорчен", казва Онорато, „но се чудя, ако богат човек беше ранен на тази врата вместо мен, дали към него щяха да се отнасят с повече уважение".

Дъщерите на Реджани, които вече са в края на 30-те си години и винаги са се придържали към майка си, поне публично, директно наследили милионите на Маурицио Гучи, както и яхтата и имотите в Ню Йорк, Сейнт Мориц и Милано. Реджани се обявила за nullatenente – италианската дума за банкрут, което означава „човек, който няма нищо".
Когато, например, адвокатите на Gucci предложили споразумение за развод на Реджани от 2,5 милиона паунда плюс 650 000 паунда годишно, тя го отхвърлила, посочвайки, че сумата за нея се равнява на „обикновена купа леща" и сключила по-добра сделка.

Онорато не е единственият човек, чийто живот е обърнат с главата надолу след убийството. Паола Франки, която в момента е на 67 г., е била партньор на Маурицио в продължение на пет години преди смъртта му. Двойката споделяла разкошен апартамент на булевард Corso Venezia в центъра на града, заедно с 11-годишния син на Франки - Чарли и планирали да се оженят. През 2001 г. Чарли слага край на живота си. Франки напълно отрича твърденията, че е била интимна с Маурицио главно заради неговото богатство. Реджани ревнувала от нея и се стремяла на всяка цена да попречи на връзката им. Един евентуален брак между двойката би намалил издръжката ѝ наполовина. Часове след разстрела на Гучи, Паола получава заповед да се изнесе незабавно от апартамента. 

 

„Предпочитам да плача в Rolls-Royce, отколкото да бъда щастлива на велосипед"., казва Реджани пред The New York Times.

 

Екранизираната история зад пътят на едно убийство ''House of Gucci'', ще имаме възможността да гледаме от 24 ноември.