Модата днес

  • Сподели:
Модата днес

Откакто съществува, модата съчетава в себе си подходящата материя, неповторимата кройка, уникалните пропорции на човешкото тяло и внимателно подбраните към тях прическа и аксесоари. Всичко това прави модата перфектна за своето време.

През вековете модните тенденции винаги са гонили тази перфектност. Дали с подчертаването на фалшива небрежност или със строго изразени граници, модата винаги е била несравнимо средство за комуникация.

Още от Античността, жената е намерила множество начини да комуникира със срещуположния пол. Макар и не до там осъзнато, още тогава всяка точка от визията на жената е въздействала по определен начин върху възприятията на мъжа. От своя страна мъжът в Античността, в ролята си на скулптор и художник, е засвидетелствал всички свои познания върху човешкото тяло. Съвсем умишлено той е обозначавал жизненоважните органи – половата система, очи, уши, уста и така е наблягал на тяхната ключова функция.

Днес тази функция е минала на заден план и първо място заема първосигналното възприятие. Ако в Античността и Древността половите органи са били оценявани заради своята основна роля, а именно – да даряват живот, то в днешно време те служат на човека като средство за манипулация. Неизбежно модата днес се води по тази изкривена, но и несъмнено практична тенденция.

Модата също има за цел да подчертае тези така важни части от човешкото тяло. Модните дизайнери смело си играят с контурите на своите модели и извайвайки своите идеи върху телата им, те успешно им придават един истински завършен вид.

Няма съмнение, че както назад във вековете, така и днес, всеки дребен детайл има своето значение в цялостната ни визия. Затова е важно да подхождаме с уважение към нея и да й отдаваме нужното време и внимание, за да изглеждаме добре. Понякога могат да минат години, за да намерим най-подходящото за нас модно течение. Важно е обаче да се стремим да представим себе си на света такива, каквито сме, а не да подражаваме страстно на модели, перфектно изваяни от велики дизайнери.

Снимки: http://www.sxc.hu

Модата днес
Модата днес