Върджил Абло - кратка история на метеоритния възход

  • Сподели:
Върджил Абло - кратка история на метеоритния възход

Върджил Абло почина на 28 ноември 2021 г. след двугодишна коварна битка със сърдечен ангиосарком, рядка форма на рак. Той беше на 41 години. Основателят на Off-White и творчески директор за мъжката модна линия на Louis Vuitton за последно бе видян в Доха, Катар, на откриването на изложбата му „Фигури на речта".

„Стремя се да подкрепям тази нова ера на дизайнери, които се превръщат в новите рок звезди", пише Върджил Абло в блога The Brilliance през 2007 г. Американският дизайнер се издигна от дете в Чикаго, обсебено от модата, изкуството, дизайна и културата, до артистичен директор на мъжкото облекло в Louis Vuitton.

Абло предефинира идеята на съвременния моден дизайнер, добавяйки DJ, художник и дизайнер на мебели към творческия си арсенал. След обучението му като архитект, той започва да проектира дрехи през 2012 г. Първият му дизайн, ситопечат върху ръгби риза на Ralph Lauren, задава тона на бъдещата му работа: постмодерна арт каскада. Сътрудничейки си с всички големи компании от Nike до Ikea, Perrier и Mercedes-Benz, той пренесе модата в арени, невиждани до този момент, като я опрашва кръстосано с други области. "Модните пуристи не се забавляваха", казва той пред Observer през 2019 г. „Когато се показвах в седмицата на модата, хората казваха: „Това не е мода."

През 2013 г. той основа собствен лейбъл Off-White и бе назначен на поста ръководител на дизайна на мъжко облекло в Louis Vuitton през 2018 г. Той бе първият чернокож дизайнер във Vuitton и най-видимият чернокож дизайнер в модата.

Абло също беше изключително забележима фигура в рапа, проектирайки обложките на съвместния албум на Kanye West и Jay-Z "Watch the Throne", както и "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" на West наред с други и кавъри за Pop Smoke, Westside Gunn, Octavian и Lil Узи Верт. Той работи в тясно сътрудничество с Уест, преди да стане моден дизайнер. В интервю рапърът казва за Абло: „Имам всички тези идеи и Върджил е в състояние да ги проектира, защото е истински архитект."

Джиджи Хадид, Хейли Бийбър и Джъстин Тимбърлейк бяха сред звездите, които отдават почит на „творческия ум, който се появява веднъж в едно поколение".

Супермоделът Хадид сподели поредица от техни общи снимки и написа: „Сърцето ми е съкрушено от загубата на моя скъп приятел и приятел на света, Върджил Абло. Той беше 1 от 1... Ще продължиш да ме вдъхновяваш всеки ден, В."

Тимбърлейк написа също толкова трогателно обръщение: „Какво бихте могли да кажете, когато сила като Върджил Абло е превзета твърде рано?
Ти даде на света толкова много, за такова кратко време. И го създаде с интензивност... знаейки по-добре от всеки друг, че животът е кратък, но всичко е възможно. За мен е чест да те познавам. Благодарим ти, че сподели подаръка си с нас."

Хейли Бийбър сподели свои снимки с Абло в сватбената рокля, която той е проектирал за сватбата ú с Джъстин. „Той беше човек, който винаги внасяше живот, харизма, любов и забавление във всяка ситуация и във всяка стая, в която влезе. Творчески ум, който се среща веднъж в поколение, което е толкова рядко и никога няма да забравя неговото въздействие. Обичаме те, Върджил."

Редакторът на британския "Vogue" Едуард Енинфул нарече Абло „гигант сред мъжете", заявявайки:
 

„Върджил Абло промени модната индустрия. Известно плодовит, той винаги е работил за по-голяма кауза от собствената си прославена кариера - да отвори вратата към изкуството и модата за бъдещите поколения, така че те – за разлика от него – да израснат в творчески свят с хора, в които да се огледат."
 

Бернар Арно, главен изпълнителен директор на LVMH, собственик на Off-White и Louis Vuitton, каза в изявление:

„Върджил беше не само гениален дизайнер и визионер, но той бе и човек с красива душа и голяма мъдрост.
Съкрушени сме да обявим смъртта на нашия любим Върджил Абло. Той избра да издържи битката си насаме след диагнозата през 2019 г., подлагайки се на множество алтернативни лечения, докато ръководи няколко значими институции, които обхващат модата, изкуството и културата.
През всичко това неговата работна етика, безкрайно любопитство и оптимизъм никога не се колебаеха. Върджил бе воден от отдадеността си в занаята си и на мисията си да отваря врати за другите и да създава пътища за по-голямо равенство в изкуството и дизайна. Той често казваше: „Всичко, което правя, е за 17-годишната версия на себе си", вярвайки дълбоко в силата на изкуството да вдъхновява бъдещите поколения."